Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Z mých pozdějších let - jak vidím svět II

Albert Einstein

Nakladatelství Lidové noviny | 1995

Zobrazit vše

Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná s obálkou
Počet stran: 181
Jazyky: česky
Překladatel: Hanuš Karlach, Martin Černohorský, Marie Fojtíková
Edice: Otázky a názory 107x
ISBN: 80-7106-116-6
Vydáno v: Praha
Vystaveno: pá 6. ledna 2023 10:50
Číslo položky: 469339

Tento druhý svazek sebraných esejů Alberta Einsteina zahrnuje asi patnáctileté období – 1934–1950; první antologie, vydaná pod názvem Jak vidím svět, obsahuje materiál převážně z let 1922 až 1934.
Albert Einstein nepatří k té skupině vědců, kteří žijí ve „slonovinové věži" své výzkumné práce a zapomínají na svět kolem sebe. Naopak, byl vždy všímavým a kritickým pozorovatelem trendů a potřeb své doby. Často skutečně zasáhl písemnou či proslovenou výzvou, a vždy, což bychom rádi zdůraznili, v nějaké humanitární záležitosti.
V tomto smyslu představuje kniha Z mých pozdějších let jak filozofické, tak politické a sociální postoje autorovy. Jednotlivé kapitoly jsou projevy, články, dopisy, výzvy a rozmanité, dosud neuveřejněné písemnosti.
Považujeme za přednost, že je předkládáme veřejnosti téměř bez vydavatelských změn – jako působivý dokument plodů odpovědného, hlubokého a vysoce humánního ducha.

Ukázka z knihy:

Soukromý kapitál má tendenci soustřeďovat se v nemnoha rukou – částečně v důsledku konkurence mezi kapitalisty a částečně díky tomu, že technický rozvoj a rostoucí dělba práce podporují vytváření větších výrobních celků na úkor menších. Jako důsledek tohoto vývoje vzniká oligarchie soukromého kapitálu, jejíž obrovská moc nemůže být účinně kontrolována ani demokraticky organizovanou politickou společností. Členy zákonodárných orgánů totiž nominují politické strany, štědře financované nebo jinak ovlivňované soukromými kapitalisty, kteří se snaží z praktických důvodů izolovat voličstvo od legislatury. To má za následek, že zástupci lidu ve skutečnosti nehájí dostatečně zájmy znevýhodněných vrstev obyvatelstva. Navíc za daných podmínek soukromí kapitalisté nutně ovládají, ať už přímo nebo nepřímo, hlavní zdroje informací (tisk, rozhlas, vzdělávání). A tak je nadmíru obtížné, a ve skutečnosti většinou zcela nemožně, aby jednotlivý občan dospěl k objektivním závěrům a rozumně využil svých politických práv.

Komentáře ke knize
Albert Einstein

Albert Einstein byl teoretický fyzik, jeden z nejvýznamnějších vědců všech dob. Často je označován za největšího vědce 20. století, případně spolu s Newtonem za nejvýznamnějšího fyzika vůbec. Mezi jeho příspěvky fyzice patří speciální teorie relativity , myšlenka kvantování elektromagnetického pole a vysvětlení fotoelektrického jevu , vysvětlení Brownova pohybu a snad nejvíce obecná teorie relativity , která doposud nejlépe popisuje vesmír ve velkých měřítkách. Einstein se podílel i na statistické fyzice a kvantové statistice , diskusi o interpretaci kvantové mechaniky . S Leó Szilárdem vynalezli nový typ chladničky. V roce 1921 byl Einstein oceněn Nobelovou cenou za fyziku za „vysvětlení fotoelektrického jevu a za zásluhy o teoretickou fyziku“. Velmi významné byly ovšem již jeho další tři práce z roku 1905, ale v prvé řadě Einsteinova obecná teorie relativity z roku 1915, v době udělení ceny ještě nedoceněná. Poté, co zformuloval obecnou teorii relativity, se stal známým po celém světě, což je pro vědce nevídaný úspěch. V pozdějších letech jeho sláva zastínila ostatní vědce a Einstein se stal synonymem pro člověka s velmi vysokou inteligencí nebo zkrátka génia. Jeho tvář se stala jednou z nejznámějších na celém světě. V roce 1999 ho časopis Time vybral jako Osobnost století. Jeho popularita často vedla k používání jeho jména v reklamách a obchodu a dokonce i k registraci obchodní známky Albert Einstein. Na jeho počest byly po něm pojmenovány fotochemická jednotka einstein, chemický prvek einsteinium a planetka 2001 Einstein. Einstein se narodil roku 1879 v Ulmu v německém Württembersku, asi 100 km východně od Stuttgartu v židovské rodině. Jeho rodiči byli Hermann Einstein , obchodník, který později pracoval jako elektrochemik, a jeho žena Pauline rozená Kochová . Albert navštěvov...

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Adoptujte knihu jen za 29 Kč.

Nemůžete si vybrat? Zvolte si žánr a my vybereme za vás.

Zjistit více