Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.
Doprava zdarma!
Tomáš Kempenský: Tomáše Kempenského Čtwero kněh o Následowánj Krista

Tomáše Kempenského Čtwero kněh o Následowánj Krista

Tomáš Kempenský

L.A. Brockhaus | 1843

Zobrazit vše

2199 Kč

Stav:
Dobrý, až velmi dobrý, na dané stáří moc hezký stav
Dostupnost: Skladem pro e-shop
Vazba: Pevná, převazba, zlacená ořízka
Počet stran: xxxvi, 308, [6] l. obr. příl., (1 slož. příl. (16 x 17 cm)
Jazyky: česky
Překladatel: František Doucha
Vydání: Wyd. stereotypné
Vydáno v: W Lipsku
Vystaveno: po 27. února 2023 13:56
Číslo položky: 506612

Tomáše Kempenského Čtwero kněh o Následowánj Krista z latinského přeložil a žiwotopisem i krátkau obranau skladatele opatřil František Daucha, s ozdobami po wýkresjch Alexand. Strachubera w Mnichowě; w dřewě rytými od E. Krečmara w Lipsku a s dwěma snjmky. Vydání stereotypné. W Lipsku: w kommissj J. M. C. Armbrustera. 6 l. obr. příl., 1 slož. příl., il., faksim.

_


Ve 2. polovině 14. století zaplavuje Evropu nový proud obnovy zbožnosti, který reaguje na neutěšený stav církve. Ona devotio moderna se šíří ze své nizozemské vlasti velmi silně též na Východ. V našich zemích poznamená myšlení předhusitských kazatelů. Po zmatcích husitských válek a papežského schizmatu je třeba znovu nalézt společnou křesťanskou vizi. Jeden z nejvypjatějších myšlenkových proudů představuje život a dílo Tomáše z Kempen, který svým evangelizačním úsilím vedl lidi k pokoře, poslušnosti a naprosté oddanosti Bohu. Ve čtyřech kapitolách: Užitečná napomenutí pro duchovní život, Napomenutí k vnitřnímu životu, O vnitřním potěšení a O svátosti oltářní, nastolil důležité otázky své doby, které ale promlouvají i k dnešnímu čtenáři, jinak by se sotva stala po Bibli nejrozšířenější knihou světa.

Komentáře ke knize
Tomáš Kempenský

Tomáš Kempenský, také z Kempenu, vlastním jménem Thomas Haemmerken , byl augustiniánský řeholník, mystik, představitel hnutí Devotio moderna a autor knihy „Následování Krista“. Narodil se v řemeslnické rodině, v 15 letech ho rodiče poslali do školy Bratří společného života v Deventeru; stal se zručným kopistou knih a pak vstoupil do augustiniánského kláštera Agnetenberg, kde byl už jeho starší bratr. Roku 1413 byl vysvěcen na kněze a od roku 1429 byl představeným kláštera. Z jeho čtyř rukopisných kopií Bible se jedna zachovala v Darmstadtu. Jinak není z jeho poměrně klidného života mnoho známo. Z jeho díla se zachovala řada kázání, dopisů, životopisy jeho učitelů včetně Geert Groota a zejména jeho nejslavnější spis, O následování Krista, příručka pozdně středověké osobní zbožnosti, která patřila k nejčtenějším knihám vůbec a byla přeložena do mnoha jazyků. Česky vyšla poprvé už roku 1498 u Mikuláše Bakaláře v Plzni a od té doby v desítkách vydání.

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Google Logo Google Star
4.6 zákaznické recenze

Potřebujete místo v knihovně?

Prodejte své knihy přes aplikaci Booxy!

Zjistit cenu