Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Jan Evangelista Purkyně : [Monografie s ukázkami z díla]

Václav Žáček

Melantrich | 1987


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná s obálkou
Počet stran: 363
Edice: 85. svazek ed. Odkazy pokrokových osobností naší minulosti 42x
Vydání: 1
ISBN: 32-037-87
Vydáno v: Praha
Náklad: 2 000 ks
Poznámka: obálka Miroslav Váša
Vystaveno: čt 21. září 2017 11:01
Číslo položky: 17091

V řadě osobností našeho národa náleží čestné místo Janu Evangelistovi Purkyňovi, fyziologovi světového věhlasu a současně jednomu z předních protagonistů českého národního obrození. Autor, už proto, že tvář Purkyně-vědce je podstatně známější, více prokresluje méně známou tvář Purkyně-národního buditele. Práce se pramenně opírá o archiválie politického a policejního původu, o jejichž systematické využití se v případě Purkyně poprvé snaží právě V. Žáček.
První část Žáčkovy studie, uzavřená Purkyňovým odchodem do Vratislavi roku 1823, podává obraz doby, v níž se Purkyně soustředil k dosažení maximálního vzdělání, začal vědecky pracovat a zasahovat do národního dění. Obdobím jeho profesury na vratislavské univerzitě se zabývá část druhá. Ve Slezsku stanul na vrcholu své vědecké dráhy; mimo to nikdy nepřestal udržovat kontakty s domovem a pečovat o uchování národního povědomí jak tamější české menšiny, tak svých polských studentů. Purkyňovým povoláním na pražskou univerzitu roku 1850 počíná část závěrečná, která ukazuje, že těžištěm jeho činnosti se nyní stala mnohostranná práce pro národ.
Kniha vychází k 200. výročí jeho narození (17.12. 1787 - 28.7. 1869).
Recenzovali akademik Ctibor Dostálek a prof. PhDr. Josef Polišenský, DrSc.
1. vydání.

Komentáře ke knize
Václav Žáček

Václav Žáček byl český historik, spisovatel a vysokoškolský pedagog. PhDr., habilitovaný docent Univerzity Karlovy v Praze, DrSc., působil po letech archivářské práce nejprve jako pověřený profesor na Palackého univerzitě v Olomouci, pak od roku 1955 jako vědecký pracovník ČSAV v Praze. Byl žákem profesora Josefa Šusty, věnoval se zejména slovanským dějinám, zvláště pak vztahům česko–polským a česko–jihoslovanským. Jeho hlavní práce jsou, kromě jeho disertace Ohlas polského povstání roku 1863 v Čechách také dvousvazkové dílo Čechové a Poláci roku 1848 a sbírka dokumentů Slovanský sjezd v Praze roku 1848 . Žáčkova převládající autorská účast je na velkých syntetických dílech Češi a Poláci v minulosti , Dějiny Jugoslávie , Češi a Jihoslované v minulosti . V nakladatelství Melantrich v knižnici Odkazy pokrokových osobností naší minulosti Václav Žáček vydal postupně monografie František A.Zach – o českém vojenském pedagogovi a generálovi srbské armády, Josef Václav Frič – první ucelenější monografie o J.V. Fričovi a Josef Barák – studie k 150.výročí narození a 100.výročí úmrtí českého novináře, básníka a spisovatele. Žáčkovo vědecké úsilí výrazně reprezentují také četné časopisecké studie a recenze. Jeho posledním dílem je monografie Jan Evangelista Purkyně . Zemřel v Praze 21. března 1986.

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Dárkové poukazy nově v nabídce.

Hledáte dárek pro náročné knihomoly?

Vybrat