Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Smyčcový Kvartet č. 1 - Meditace - Suita

Jiří Matys, Evžen Zámečník, Jan Rychlík

Supraphon | 1979

Kategorie:

199 Kč 160 Kč

Stav:
VG+
/
VG+
Dostupnost: Skladem pro e-shop
Vydáno v: Československo
Poznámka: Drobné vlásečnice, lehce opotřebený obal
Vystaveno: st 21. července 2021 10:26
Číslo položky: 208407

A1 - Jiří Matys: Smyčcový Kvartet Č. 1
A2 - Evžen Zámečník: Meditace
B - Jan Rychlík: Suita

Jan Rychlík

Prof. PhDr. Jan Rychlík, DrSc. působí na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Specializuje se na české a slovenské dějiny 19. a 20. století a na dějiny Balkánu. Je autorem celé řady studií a článků, knižních monografií Češi a Slováci ve 20. století. Česko-slovenské vztahy 1914–1945 , dále Češi a Slováci ve 20. století. Česko-slovenské vztahy 1945–1992 a Rozpad Československa. Česko-slovenské vztahy 1989–1992 , a syntéz Dějiny Bulharska , Dějiny Chorvatska a Dějiny Makedonie , spoluautorem Dějin Srbska a editorem edice Korespondence T. G. Masaryka se slovenskými veřejnými činiteli . Ve Vyšehradu vyšlo jeho zpracování dějin formování balkánských národů habsburské a osmanské monarchie Mezi Vídní a Cařihradem .

Jiří Matys

Jiří Matys byl český skladatel a hudební pedagog. Pocházel z hudební rodiny. Jeho otec byl varhaník a učitel hudby. Studoval hru na varhany na konzervatoři v Brně u profesora Františka Michálka a skladbu na JAMU. Po studiu v roce 1951 vykonal státní zkoušky ve hře na klavír. V letech 1957–1960 byl ředitelem Lidové školy umění v Brně-Královo Pole, poté odešel do Ostravy. Spolupracoval s Ostravským kvartetem a ostravskou konzervatoří. Od roku 1969 vyučoval na brněnské konzervatoři úvod do skladby, obligátní klavír a korepetoval na tanečním oddělení. V letech 1996 až 2004 byl profesorem Taneční konzervatoře Brno. Zemřel 10. října 2016 v Brně. V jeho díle převažují komorní skladby. Kromě tradičních skladeb psal hudbu i pro netradiční nástrojové kombinace. Zkomponoval řadu sborových skladeb, mezi nimiž vynikají zejména dětské sbory. Hodnotná jsou jeho instruktivní díla pro klavír, zobcovou flétnu, housle, akordeon a další nástroje. Zkomponoval rovněž kantátu na slova lidové poezie Ty velické zvony, pro soprán, smíšený sbor a varhany, op. 17 . Z dalších skladeb:

Evžen Zámečník

Evžen Zámečník byl český houslista, hudební pedagog, dirigent a hudební skladatel, zakladatel a umělecký vedoucí hudebního souboru Brno Brass Band. Po maturitě studoval v letech 1956–1961 hru na housle a skladbu na brněnské konzervatoři. Po vojenské službě v Armádním uměleckém souboru Víta Nejedlého působil jakožto houslista v orchestru Státního divadla v Brně, odkud přešel do operního orchestru téhož divadla. Od roku 1971 je členem Státní filharmonie Brno. Komponování dále studoval na brněnské JAMU, dále na Vysoké hudební škole v Mnichově a posléze obhajoval i externí aspiranturu na pražské AMU. V letech 1994-2002 působil ve funkci ředitele brněnské konzervatoře. Jeho kompoziční styl se často vyznačuje velkou hravostí, radostí ze života, originalitou hudebního výrazu, leckdy s velkou dávkou humoru, nadhledu a recese. Jedná se o velmi pracovitého a plodného autora, jehož dílo zahrnuje jak skladby orchestrální, tak hudbu vokální, komorní, mnoho jeho skladeb je určeno pro symfonické dechové a žesťové orchestry. Mezi významná díla patří také jeho dětské opery.

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Potřebujete místo v knihovně?

Prodejte své knihy přes aplikaci Booxy!

Zjistit cenu