Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Úvod do dějin čínského písemnictví a krásné literatury I, Dynastie Shang až období Válčících států.

Olga Lomová, Zbigniew Słupski

Karolinum | 2006


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Brožovaná
Počet stran: 140
Jazyky: česky
Vydání: 1. vyd
ISBN: 80-246-1267-4 (brož.)
Vydáno v: Praha
Vystaveno: po 6. února 2023 12:16
Číslo položky: 491359

Učebnice dějin čínské literatury plánovaná ve třech dílech postupně obsáhne dějiny čínského písemnictví od nejstarších dob až po konec období raného středověku (tj. zhruba 1000 př. n. l. až 600 n. l.). Je koncipována jako systematické uvedení do tématu založené na interpretaci primárních pramenů a na nejnovější sekundární l iteratuře. První díl pojednává o počátcích čínského písemnictví a o dílech vrcholného starověku a obsahuje řadu informací také o čínské filosofii a historiografii. Pojednání o historickém vývoji čínské literatury doplňují ukázky v českém překladu a v čínském originále. Součástí učebnice jsou také systematicky uváděné čínské znaky u vlastních jmen, titulů a vybraných pojmů a přehled základní literatury k tématu. Učebnice je primárně určena pro studenty sinologie, je však pojata tak,aby byla přístupná i těm zájemcům o čínskou kulturu, kteří čínský jazyk nestudují.

Komentáře ke knize
Olga Lomová

Prof. Olga Lomová, CSc. Profesorka Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Ředitelka Mezinárodního sinologického centra Ťiang Ťing-kuovy nadace při Karlově Univerzitě a ředitelka Ústavu Dálného východu Univerzity Karlovy. Specialistka na čínskou historii a literaturu a autorka celé řady článků o Číně uveřejněných v široké škále tištěných médií. Olga Lomová patří mezi mimořádné ženy naší současnosti. Je nejen významnou osobností v oblasti vědy, ale také občansky a společensky angažovanou představitelkou hmotně skromného, duchovně a intelektuálně bohatého života. Vystudovala obory sinologie a orientalistika na FF UK v Praze, kde dnes přednáší dějiny čínské literatury, klasickou čínskou poezii a ideologii a kulturu v moderní Číně. Je autorkou či spoluautorkou šesti knih o čínské literatuře a kultuře a stejného počtu knižně publikovaných překladů. Překlady a články o Číně uveřejňuje také v časopisech a v tisku, účastní se mezinárodních konferencí, přednáší na zahraničních univerzitách, je styčnou osobností s čínskými reformními kruhy. V letech 2016-2019 působila v radě Česko-čínského centra Univerzity Karlovy, které ale bylo rozhodnutím rektora Tomáše Zimy ukončeno. Během své existence byly aktivity centra kritizovány jako neakademické a pročínské. Novináři z Aktuálně.cz navíc upozornili na utajené financování aktivit centra ze strany čínské ambasády v Praze. V posledních letech se věnuje zejména publicistické činnosti v rámci projektu Sinopsis, kterého je spoluzakladatelkou. Projekt publikuje kritické texty a překlady týkající se současného dění v Čínské lidové republice a taktéž se zabývá čínským vlivem na českém území. Projekt je ale taktéž kritizován za cílené jednostranné reportování, financování ze strany americké National Endowment for Democracy a v případě profesorky Lomové za nedostatečnou odbornost v oblasti mezinárodních vztahů, politiky a ekonomie....

Zbigniew Słupski

Narozen 3.6.1934 v Ostravě. Polský sinolog. Zabývá se čínskou prózou, vznikem čínského písemnictví a čínské historiografie.

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Lidé také hledají

Nevíte co číst?

Pošleme vám knihu z vašeho oblíbeného žánru jen za 29 Kč.

Zjistit více