Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Tatínek píše paměti

Tove Jansson

Albatros | 1985


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná
Počet stran: 169
Jazyky: česky
Překladatel: Libor Štukavec
Edice: Mumini 10x, Knižnice nositelů Ceny Hanse Christiana Andersena 13x
Vydání: 1
ISBN: 13-846-85
Vydáno v: Praha
Náklad: 30 000 ks
Poznámka: obálka Tove Janssonová
Vystaveno: po 30. října 2017 20:04
Číslo položky: 19241

Knížka Tatínek píše paměti je vlastně prvním velkým příběhem půvabné muminí rodinky a jejích neobyčejných přátel. Vyprávění o muminech se sice započalo už Cestou za tatínkem, ale sama autorka ji do své osmidílné série nezařazuje.

Tatinek malého muminka ve svých pamětech vzpomíná na bouřlivé mládí plné nádherných snů a velkých činů. Líčí jak utekl z nalezince a neohroženě se vydal do světa a se svými kamarády Kryšánkem, Bedřiškem a Piplou podnikl dalekou a nebezpečnou plavbu na neznámý ostrov. Vypráví o setkání s podmořskou nestvůrou i o tom, jak se změnil jeho život, když za bouře zachránil budoucí muminkovu maminku a tak završil hrdinné skutky svého mládí. Tatínek se usadil v nádherném údolí, postavil pěkný dům a založil rod muminů, který pak žil s noblesou sobě vlastní svá pozoruhodná dobrodružství.

Komentáře ke knize
Tove Jansson

Tove Marika Jansson byla finská spisovatelka , autorka písňových textů, malířka, ilustrátorka a autorka komiksů. Jejím nejslavnějším dílem jsou knihy o skřítcích muminech a jejich přátelích. Narodila se jako nejstarší dcera v umělecké rodině sochaře Viktora Janssona a grafičky a ilustrátorky Signe Hammeearstenové-Janssonové. Její mladší bratr Per Olof byl fotografem a nejmladší Lars ilustrátorem - právě on se později výrazně podílel na rozvoji „muminího odkazu“ a převzal po své sestře například sérii komiksů o muminech. Tove Janssonová patřila k švédsky hovořící menšině ve Finsku a velkou část života prožila na ostrově Klovharu, jednom z ostrovů Pellinki u Porvoo. Její životní partnerkou byla finská grafička Tuulikki Pietilä. První kresby uveřejnila v patnácti letech v liberálním časopise Garm. Studovala na výtvarné akademii Konstfack ve Stockholmu, poté na kreslířské škole finské Národní galerie v Helsinkách a v Paříži na École d'Adrien Holy a École des Beux Arts. Postavička Muminka se poprvé objevila v ilustracích na stránkách Garmu v roce 1940 a v roce 1945 vyšla první samostatná kniha o muminech. Právě mumini vydobyly Janssonové světový věhlas, ačkoliv napsala i řadu knih na jiné téma. Za své dílo obdržela mimo jiné cenu Hanse Christiana Andersena v roce 1966, cenu Švédské akademie v roce 1972, cenu Pro Finlandia roku 1976 a Literární cenu Selmy Lagerlöfové roku 1992. Komiksové stripy o muminech vycházely na pokračování nejprve krátce v časopise Ny Tid, od roku 1954 pak pravidelně vycházely především v anglických novinách Evening News - po roce 1960 sérii převzal Lars Jansson. Řady 1-4 vyšly česky jako Muminek - svazek jedna, překl. Libuše a Luboš Trávníčkovi, Praha: Argo, 2009.

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Výhodné komplety

Kupte knihy hromadně za výhodné ceny!

Procházet