Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Soudce a jeho kat: Podezření , Slib

Friedrich Dürrenmatt

Odeon | 1989


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná s obálkou
Počet stran: 277
Jazyky: česky
Překladatel: Jaromír Povejšil
Edice: 611. svazek ed. Klub čtenářů 1628x, Klub čtenářů Odeon 64x
Vydání: 2
ISBN: 80-207-0034-X, 01-097-89
Vydáno v: Praha
Náklad: 140 000 ks
Poznámka: obálka Milan Grygar
Vystaveno: út 14. června 2022 13:55
Číslo položky: 348999

Dürrenmatt je typem spisovatele, který se snaží dobrat pravdy zmocněním syrové reality. Činí tak komediální formou, tvrdí, že jen tak lze odhalit jádro věci a objasnit tragično. Své myšlenky přetavuje do symbolů a s oblibou si volí extrémní situace. Nejlépe mu totiž umožňují uplatňovat kombinaci vypravěčských prvků realistickýchs nerealistickými.
Prostřednictvím jednotlivých postav obrací se na čtenáře s palčivými otázkami, útočí na jeho intelekt a nutí ho k zamyšlení. Všechny Dürrenmattovy příběhy vynikají nesmírně citlivými psychologickými studiemi s hlubokou analýzou všelidských vztahů. K nim se řadí i právě vydané romány Soudce a jeho kat a Podezření, jež bezesporu náležejí k vysoce náročným uměleckým dílům světové literatury.

Komentáře ke knize
Friedrich Dürrenmatt

Friedrich Dürrenmatt byl švýcarský dramatik, prozaik, kreslíř a grafik. Proslavil se zejména svými modelovými dramaty. Je představitelem epického divadla. Friedrich Dürrenmatt se narodil 5. ledna 1921 ve švýcarské vesnici Konolfingen, byl synem místního evangelického faráře Reinholda Dürrenmatta a vnukem politika Ulricha Dürrenmatta . Kromě něho měli rodiče ještě o tři roky mladší dceru Vroni. Roku 1935 se rodina přestěhovala do Bernu, pravděpodobně v souvislosti s hospodářskou krizí. Tam začal Friedrich studovat nejprve na Svobodném bernském gymnáziu , později přešel na Humboldtianum, kde také v roce 1941 odmaturoval. Nebyl zvlášť dobrý student a později prohlásil, že školní léta byla nejhorší dobou v jeho životě. Na jinou školu přešel proto, že se mu nelíbil způsob vyučování, měl špatné známky a spory s vyučujícími. Je známo, že byl v maturitním ročníku členem švýcarského národně socialistického hnutí , což později zdůvodnil potřebou vymezit se vůči otci. Snad právě během gymnaziálních studií si začal vytvářet vlastní svět jako únik z nepříjemné reality. Už v Konolfingenu se začal věnovat kreslení a malování. Později dokonce ilustroval některá vlastní díla a navrhoval scény pro své hry. Studovat však začal roku 1941 filozofii, germanistiku a přírodní vědy, nejprve v Zürichu a od druhého semestru v Bernu. Svůj podkrovní pokoj u rodičů v ulici Laubeggstrasse v této době vyzdobil nástěnnými malbami, které byly později překryty a objeveny až v devadesátých letech. Studium dokončil roku 1945, disertaci zaměřenou na dánského filosofa Sørena Kierkegaarda však nedopsal. Filozofií se zabýval po celý život. První hra, která se dočkala uvedení, vznikla v letech 1945/46 a nesla název „Psáno jest“ . Její premiéra se...

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Potřebujete místo v knihovně?

Prodejte své knihy přes aplikaci Booxy!

Zjistit cenu