Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Skalničky

Jaroslav Koblížek, Josef Holzbecher, Ivar Otruba, J Holzbacher, Jozef Holzbecher, J Koblížek, I Otruba

Academia | 1982


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná
Počet stran: 213
Jazyky: česky
Ilustrátor: Ivan Otruba, J Holzbecher
Edice: Živou přírodou 26x
Vydání: 1
ISBN: 21-007-80
Vydáno v: Praha
Náklad: 60 000 ks
Poznámka: obálka Jiří Ledr
Vystaveno: út 16. května 2017 10:10
Číslo položky: 11716

Vše co potřebujete vědět o pěstování skalniček.

Edice Živou přírodou.

Rostliny jsou v knize řazeny abecedně. V knize je kladen velký důraz na ekologické požadavky rostlin, jsou roztříděny do tabulek podle druhů. Jsou zde obsaženy všechny druhy, které se pěstují na našich skalkách. Jsou pominuty jen velké sbírky několika specialistů. Okrajově je zmínka o kultivarech (odrůdách) až na výjimky, neboť jejich nároky jsou zpravidla shodné s rodičovskými druhy.

V knize je pokus o poněkud odlišný pohled na úpravu skalky, skalky se jen velmi těžko začleňují do novodobé architektury a málokdy zapadá do moderně řešené zahrady. Autoři se zde pokusili o vytvoření určitých "ekologických skupin rostlin" pro různá stanoviště.

Komentáře ke knize
Ivar Otruba

Ivar Otruba je český krajinářský architekt 20. a začátku 21. století. Profesor krajinářské architektury, je autorem návrhů krajinářských staveb v ČR i v zahraničí a autorem odborné literatury a učebnic pro výuku zahradní a krajinářské architektury. Je autorem architektonické úpravy Botanické zahrady a arboreta Mendelovy univerzity a úprav Botanické zahrady Přírodovědecké fakulty MU v Brně. Dlouhodobě působil na Mendelově univerzitě v Lednici a v Brně jako pedagog. V současnosti působí na Ústavu zahradní a krajinářské architektury MENDELU v Brně. Žije v Brně, v městské části Soběšice. V roce 1999 obdržel ocenění Cena města Brna za architekturu a urbanismus a roku 2019 byl oceněn Poctou České komory architektů, udělovanou osobnostem, které se významně zapsaly do moderní historie české architektury. Narodil se 18.8.1933 v Kyjově. V Brně absolvoval Vysokou školu zemědělskou, zahradnický obor . Praktické zkušenosti v oboru získával na státním statku v Želešicích od roku 1958. V roce 1965 nastoupil jako odborný asistent na VŠZ v Lednici, kde působil do roku 1970. Po vynucené přestávce v pedagogické práci, která trvala do roku 1989, se vrátil na MZLU v Lednici jako odborný asistent, později získal titul docent a roku 1995 profesor v oboru krajinářská architektura. Za nejdůležitější část jeho díla je považována jeho praktická tvorba, která dosahuje až stovky prací. Ivar Otruba je jedním z architektů, kteří své návrhy sami také pomáhali skutečně technicky realizovat. Cennou částí jeho prací je brněnské arboretum s úpravami napodobujícími přirozené biotopy, zajímavé jsou ukázky použití hornin a stavebního materiálu a využití mnoha kultivarů okrasných rostlin. Jeho knihy z první dekády 21. století provázející klasikou evropské zahradní architektury jsou určeny spíše obdivovatelům zahrad a barevných fotografií. Své písemné práce a příspěvky v časop...

Jaroslav Koblížek

Narozen 17.1.1943 v Lomnici nad Popelkou. Lesní inženýr, zabývá se systematickou botanikou, dendrologií a užitkovými rostlinami subtropů a tropů. Práce v oboru botaniky.

Josef Holzbecher

Autor publikací o skalničkách,V současnosti vlastní zahradnický areál v Lelekovicích u Brna.

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Dárkové poukazy nově v nabídce.

Hledáte dárek pro náročné knihomoly?

Vybrat