Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Šimpanz a vesmír : 1998 : o hvězdách, atomech, životě a vědcích

Frantisek Koukolík, Pavel Koubský

Vyšehrad | 1998


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Brožovaná
Počet stran: 181
Jazyky: česky
Ilustrátor: Miroslav Barták
Edice: O hvězdách, atomech, životě a vědcích 1x
Vydání: 1
ISBN: 80-7021-204-7
Vydáno v: Praha
Vystaveno: ne 30. prosince 2018 14:21
Číslo položky: 49079

Třetí část volného vyprávění o největším a nejmenším světě,vědě a vědcích, napsali dva naši významní odborníci - lékař a astronom.Poutavou a čtivou formou jsou zachyceny osobnosti a události,které se v poslední době staly významnými ve vývoji současné vědy - především astronomie. Jednotlivé kapitoly jsou věnovány např.Kuiperovu pásu,novým planetkám a kometám, novým způsobům poznávání vesmíru (gravitační čočky,dalekohled HET),radioastrono- mii,projektu Cassini apod. Poslední část je věnována objevům v medicíně - genetice, klonování, prionům, evoluční biologii, ochraně přírody atd.

Komentáře ke knize
Frantisek Koukolík

František Koukolík je český neuropatolog, spisovatel a publicista věnující se zejména popularizaci svého oboru, se značným přesahem do společenských otázek a propagace kritického myšlení a vědeckého přístupu. Narodil se v Praze do rodiny systémového inženýra zaměstnaného v Českých loděnicích a matky, která byla nejdříve v domácnosti, poté pracovala jako sekretářka. Na gymnáziu maturoval roku 1958, doporučení ke studiu na vysokou školu však neobdržel pro údajný buržoazní původ. Začal proto pracovat v libeňských Českých loděnicích jako pomocný dělník. Během studia, když byl ve čtvrtém ročníku lékařské fakulty, se oženil se spolustudentkou Hanou Čábelovou, která se posléze stala neuroložkou. V roce 1967 adoptovali manželé tehdy jedenáctiměsíčního syna Jana. Roku 1971 se jim narodil syn Tomáš. František Koukolík se soustavně zajímal o společenské vědy. O tom svědčí jeho následující citát: V roce 1959 dostal souhlas ke studiu na vysoké škole a nastoupil na Fakultu všeobecného lékařství Univerzity Karlovy v Praze. Promoval na jaře 1965. Po absolutoriu začal pracovat na I. Anatomicko-patologickém ústavu FVL UK v Praze, kde vykonal atestaci z patologie. Od roku 1969 působil na oddělení chirurgie českokrumlovské nemocnice. V roce 1971 přešel do nemocnice v Českých Budějovicích, kde se atestoval v oboru chirurgie a od roku 1973 pracoval jako primář patologie v nemocnici v Jindřichově Hradci. Neuropatologií se začal hlouběji zabývat poté, co v roce 1974 zemřela pacientka s diagnostikovanou ztrátou paměti, u níž byl pitvou prokázán mozkový nádor. V roce 1986 získal titul kandidát věd , když obhájil práci týkající se epidemiologie Alzheimerovy choroby. Roku 1991 pak obhájil doktorskou dizertační práci zabývající se vztahem mozku a stárnutí a získal titul doktor věd . Od roku 1983 pracuje na pozici primáře patologického oddělení Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze. Na žádost ministerstva zdravotnictví začal v roce 2001 budo...

Pavel Koubský

RNDr. Pavel Koubský, CSc. Oblasti výzkumu: Předčasné-typy hvězdy, těsné dvojhvězdy, Be hvězdy, astronomické techniky. 1965 vystudoval Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Od roku 1966 v Stellar oddělení Astronomického ústavu. 1977 PhD in Astrophysics. 1977 doktorát v oboru astrofyziky. 1981-1989 vedoucí pracovní skupiny 2 m dalekohled, 1990-2000 a od roku 2004 vedoucí oddělení hvězd. Od roku 2000 vedoucí pracovní skupiny Fyzika horkých hvězd. Od roku 1990 člen Rady věd Astronomického ústavu. V roce 1972 systematická podpora fotoelektrického pozorování na společné české-jugoslávské observatoř, Hvar . Zodpovědný za dvě modernizace 2m dalekohledu . Pozorovací pobyty v Observatoire de Haute Provence, Francie, KPNO USA, Dominion Astrophysical Observatory Victoria a David Dunlap Observatory, Kanada. V posledních letech pokračoval studiem Be hvězd a rychlé variability v časném hvězdy typu.

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Adoptujte knihu jen za 29 Kč.

Nemůžete si vybrat? Zvolte si žánr a my vybereme za vás.

Zjistit více