Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Odpusť, natašo!

Sergej K Dakov

Karmelitánské nakladatelství | 2015

Zobrazit vše

Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Brožovaná
Počet stran: 171
Jazyky: česky
Edice: 63. svazek ed. Osudy 49x
Vydání: Osudy (63.)
ISBN: 978-80-7195-877-2
Vystaveno: čt 16. února 2023 11:09
Číslo položky: 499218

Sergej Dakov otevřeně a bez příkras vypráví vlastní životní příběh. V bezcitném prostředí dětských domovů byl formován v uvědomělého občana Sovětského svazu. Vlivem této výchovy neváhal krutě pronásledovat křesťany. Avšak paradoxně kontakt s nimi ho nakonec přivedl k obrácení.
Mrazivě skutečný a přesvědčivý příběh psaný poutavým stylem odkrývá čtenáři fungování komunistického režimu v Rusku v polovině 20. století a jeho hrůzné praktiky.

Úryvek:
Po několika nárazech dveře konečně povolily. Uvnitř ve světle olejových lamp pobíhalo deset nebo jedenáct lidí. Vletěli jsme mezi ně a sráželi je s kletbami k zemi. V koutě místnosti jsem spatřil asi pětašedesátiletého muže. V rukou držel Bibli a s vystrašenýma očima hledal místo, kam by ji mohl ukrýt. Přiskočil jsem k němu a surově po ní hmátl. Držel ji ale pevně. Nakonec jsem mu ji vytrhl z ruky. Začal jsem škubat listy a házet je na zem. Muž úpěnlivě prosil: „Ne, prosím vás, ne!“ Otočil jsem se a vší silou ho udeřil do tváře. Pěst zasáhla nos a ústa. Okamžitě začal krvácet. S námahou se postavil na nohy a ještě jednou se pokoušel zmocnit se Bible. Co je to za šílence? pomyslel jsem si. Cení si této knihy víc než vlastní tváře? Opět jsem mu ji vyrval a udeřil ho.

(zdroj: www.ikarmel.cz)

Komentáře ke knize
Sergej K Dakov

Sergej Nikolajevič Kurdakov , v Česku vydávaný pod jménem Sergej K. Dakov, byl autor či spoluautor románu ve formě autobiografie Odpusť, Natašo! . Původně byl ruský sirotek, člen Komsomolu, údajně přesvědčený komunista a agent KGB. Jako námořní kadet později uprchl ze sovětské lodi, kotvící v zálivu Tasu Sound u ostrova Moresby v souostroví Ostrovy královny Charlotty nedaleko Vancouveru. Po útěku získal v Kanadě azyl, žil v Torontu a stal se křesťanským misionářem. Posléze se na základě spojení s křesťanskou evangelizační organizací Underground Evangelism přestěhoval do Kalifornie. Sergej Kurdakov zemřel na Nový rok 1973 v motelu v horách v kalifornském okrese San Bernardino, dva měsíce před svými dvaadvacátými narozeninami. Smrt si způsobil výstřelem z revolveru, který si vypůjčil od otce své sedmnáctileté přítelkyně, která jej na výletě doprovázela. Původní domněnka, že se jednalo o sebevraždu, byla nakonec odmítnuta a smrt byla označena za nešťastnou náhodu. Někteří jeho křesťanství podporovatelé a spolupracovníci však nadále šířili tezi, že byl zavražděn KGB. Děj Kurdakovova románu Odpusť, Natašo! vypráví o autorově dětství v sirotčinci, angažovanosti v komsomolském hnutí a účasti na pronásledování křesťanů a pozdějším obrácení na křesťanskou víru a dobrodružném útěku do Kanady. Kniha měla v křesťanských kruzích velký úspěch a byla přeložena do řady jazyků včetně češtiny. Kurdakov knihu napsal zřejmě ve spolupráci s vedením evangelikální misijní organizace Underground Evangelism, která ji pak šířila. Kniha Odpusť, Natašo! byla dlouho považována za věrný popis autorova života v Sovětském svazu. Když se však koncem 90. let 20. století křesťanská novinářka Caroline Walkerová vydala do Ruska, aby natočila reportáž o životě tehdy již dlouho mrtvého Kurdakova, podle svědectví Kurdakovových blízkých zjistila, že řada událostí se zřejmě odehrál...

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Dárkové poukazy nově v nabídce.

Hledáte dárek pro náročné knihomoly?

Vybrat