Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

O stodolovém mistru : pohádky a pověsti z Rožnovska

Václav Kabát, Miloš Kulišťák

Profil | 1984


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná s obálkou
Počet stran: 140
Jazyky: česky
Editor: Josef Strnadel
Edice: 33. svazek ed. Profil dětem a mládeži 55x
Vydání: 1. vyd
ISBN: 48-008-84
Vydáno v: Ostrava
Náklad: 37 000 ks
Poznámka: obálka Václav Kabát
Vystaveno: st 20. října 2021 16:42
Číslo položky: 233147

Pohádky a pověsti z Rožnovska.
Miloš Kulišťák sbíral, zapisoval a shromažďoval vyprávění lidových vypravěčů, Josef Strnadel vybral a převyprávěl z jeho pozůstalosti 35 žánrově různých příběhů.

Komentáře ke knize
Václav Kabát

Václav Kabát je český malíř, grafik, ilustrátor, typograf a karikaturista. V letech 1947–1951 vystudoval v Praze pod vedením Petra Dillingera a Jaroslava Vodrážky Státní grafickou školu a poté v letech 1951–1956 u profesora Vladimíra Pukla Akademii výtvarných umění. Od ukončení studia vykonává svobodné povolání. Volnou grafiku provádí v technikách leptu a suché jehly. Spolupracuje s celou řadou nakladatelství, časopisů a novin. Graficky upravil mnoho knih a asi devadesát titulů sám ilustroval. Jeho nejrozsáhlejším dílem jsou ilustrace série deníků Adriana Molea spisovatelky Sue Townsendové. Vystavuje nejčastěji na společných výstavách ilustrací pro děti. Od roku 1990 je členem Klubu ilustrátorů dětské knihy. Za svou práci získal celou řadu ocenění:

Miloš Kulišťák

Národopisný pracovník, regionální práce z oboru, rozhlasové a divadelní hry, dramatizace, fejetony. Miloš Kulišťák se narodil v Hážovicích v Rožnově pod Radhoštěm v rolnické rodině, která hluboce respektovala valašské tradice. Už v mládí hrál divadlo, zajímal se o lidové tradice, zapisoval zvyky a lidovou slovesnost. Vystudoval Hospodářskou školu v Rožnově a po 1. sv. válce, bojoval na ruské a italské frontě, začal pracovat jako hospodář ve výzkumné travinářské stanici v Rožnově p. R. Po celý život se věnoval národopisu a povznesení kultury rodném městě - podílel se na činnosti Muzejního spolku, byl spoluzakladatelem Valašského muzea v přírodě a blízkým spolupracovníkem Bohumíra Jaroňka. Byl jedním ze zakladatelů 1. Valašského roku, který se konal v roce 1925, a stal se duchovním otcem souboru Radhošť. Napsal knihu Veselé kúsky strýca Metúda a divadelní hru Bačova dcera a poté celou řadu drobnějších děl a článků. Dlouhá léta spolupracoval s ostravským rozhlasem, významné je také jeho kresebné a fotografické dílo. Za všestrannou činnost udělil Vlastivědný kroužek Valašského muzea v přírodě roku 1966 Miloši Kulišťákovi diplom za zásluhy při budování muzea, za dokumentární činnost sběratelskou, záslužnou činnost pro valašské lidové umění a za práci kronikářskou. Miloš Kulišťák zemřel v Rožnově p.R. a je pohřben na Valašském Slavíně v Rožnově pod Radhoštěm.

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Adoptujte knihu jen za 29 Kč.

Nemůžete si vybrat? Zvolte si žánr a my vybereme za vás.

Zjistit více