Stav: |
Dobrý
|
Dostupnost: | Skladem pro e-shop |
Vazba: | Pevná |
Počet stran: | 347 |
Jazyky: | česky |
Ilustrátor: | Vladimír Vimr |
Překladatel: | Eva Kutaková, Rafaela Zachystalová |
Vydání: | Vydání druhé, upravené |
ISBN: | 9788071061113 |
Vydáno v: | Praha |
Vystaveno: | pá 23. února 2024 11:45 |
Číslo položky: | 766267 |
Dílo z 18. století o potěšení z dobrého jídla.
Jean Anthelme Brillat-Savarin byl francouzský právník, politik, ekonomický myslitel a houslista, dnes známý především jako labužník - milovník a znalec dobrého jídla a pití, autor knihy Fyziologie chuti . Vystudoval práva, chemii a lékařství v Dijonu, byl členem revolučního Ústavodárného národního shromáždění, roku 1792 však musel v důsledku revoluce emigrovat do Švýcarska a do Ameriky. V emigraci se živil vyučováním francouzštiny a hrou na housle, byl prvním houslistou v divadle v New Yorku. Roku 1797 se do Francie mohl vrátit a až do konce života působil jako soudce. "Fyziologie chuti", pestrá sbírka úvah, postřehů a anekdot o dobrém jídle a pití, patří mezi klasická díla francouzské literatury a stále vychází i v překladech. Jméno Brillat-Savarina nese jeho oblíbený sýr, ulice v Paříži a mnoho restaurací. Jako Palác Savarin je často označován palác Sylva-Tarouca v Praze Na příkopech, protože tu byla kdysi proslavená kavárna Savarin založená v roce 1927.
Objednávkám nad 699 Kč
Sběratelské kusy i knižní novinky
A s radostí
Za hotové a s vlastním odvozem