Stav: |
Velmi dobrý
|
Dostupnost: | Skladem pro e-shop |
Vazba: | Brožovaná |
Počet stran: | 53 |
Jazyky: | česky |
Edice: | 4. svazek ed. Stručné informace pro pacienty 2x |
Vydání: | 1. vydání |
ISBN: | 9788087250310 |
Vydáno v: | Praha |
Vystaveno: | po 18. prosince 2023 13:09 |
Číslo položky: | 715107 |
Mléko je jednou ze základních potravin lidské výživy, které je pronásledováno řadou mýtů, které vedou u mnoha lidí k omezení konzumace mléka.
Odborníci oslovení k sepsání této publikace se věnují složení mléka, jeho nepostradatelnosti pro lidskou výživu, mýtům a jejich vysvětlením.
Věnuje se i riziku komplikací po odstranění mléka z výživy a jejich nutričním řešením.
Podrobně jsou probrána i onemocnění, které vznikají nesnášenlivostí mléka – ať už se jedná o laktózovou intoleranci nebo alergi na bílkovinu kravského mléka u dětí i dospělých.
Jana Dostálová je česká specialistka v oboru potravinářství a vysokoškolská profesorka. Působí v řadě osvětových a odborných společností a medializuje téma zdravé výživy. Narodila se v roce 1943 v Praze. Od mládí ji zajímaly technické předměty, biologie a zemědělství. Zájem o chemii tuků začala mít při studiu na střední škole na Sladkovského náměstí v Praze, především díky učitelkám chemie Havlínové a Frankové. Studovala na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze, obor Technologie mléka a tuků, a absolvovala v roce 1966. V letech 1966 až 1989 působila ve Výzkumném ústavu potravinářském v Praze a poté do roku 1993 v Ústavu vědeckotechnických informací pro zemědělství v Praze . Od roku 1993 pracuje na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze. Založila studijní zaměření „výživa a stravování“ a zavedla dva nové předměty: „Technologie přípravy stravy“ a „Potravinářské zbožíznalství“. Podílela se na téměř devadesáti monografiích a skriptech a je autorkou či spoluautorkou více než 300 vědeckých publikací. V roce 2010 získala profesorský titul. Specializuje se především na výzkum tuků. Zabývala se změnami vlastností tuků při skladování a tepelném zpracování potravin. Později se zaměřila na monitorování potravin na trhu a upozornila na problematiku rizikových transmastných kyselin. Dále se věnovala luštěninám, především vlivu různých kuchyňských úprav na obsah α-galaktosidů . Je odbornou garantkou projektu „Vím, co jím a piju“ a místopředsedkyní Společnosti pro výživu. Dělá také přednášky pro veřejnost a účastní se diskusí a debat o zdravé výživě. Publikovala několik knih určených laické veřejnosti, například „Nakupujeme s rozumem, Vaříme s chutí“, „Mléko - přítel nebo nepřítel“, „Co se děje s potravinami při přípravě pokrmů“ a „Luštěniny a luskové zeleniny v lidské výživě“....
Objednávkám nad 699 Kč
Sběratelské kusy i knižní novinky
A s radostí
Za hotové a s vlastním odvozem