Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.
Sleva 10 % při nákupu nad 499 Kč do pondělní půlnoci s kódem "kniznivysluzka"

Jiří Mahen : studie s ukázkami díla : [studie s ukázkami  z díla]

Štěpán Vlašín

Melantrich | 1972


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná s obálkou
Počet stran: 315
Jazyky: česky
Edice: 32. svazek ed. Odkazy pokrokových osobností naší minulosti 42x, Odkazy 3x
Vydání: 1
ISBN: 32-030-72
Vydáno v: Praha
Náklad: 2 000 ks
Poznámka: obálka Miroslav Váša
Vystaveno: čt 21. září 2017 10:59
Číslo položky: 17089

Jiří Mahen, vlastním jménem Antonín Vančura, (12. prosince 1882, Čáslav – 22. května 1939, Brno, sebevražda) byl český básník, novinář, dramaturg, knihovník, režisér a divadelní kritik.

Monografie se pokouší o zachycení života a všech odvětví literární činnosti Jiřího Mahena. Autor začíná kapitolou o mládí, generaci, literárních vlivech, o účasti v anarchistickém hnutí a potom v kapitolách daných významnými životními předěly probírá Mahenovu činnost v jednotlivých literárních druzích, v próze, dramatu i poezii. Přímou Mahenovu tvorbu reprezentují zde méně známé stati o literatuře.

Komentáře ke knize
Štěpán Vlašín

Štěpán Vlašín byl český literární kritik a historik. Za mlada byl nuceně nasazený v Královopolské strojírně v Brně. Po válce studoval češtinu a filozofii na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity. Poté se z něj stal učitel na gymnáziu, na průmyslových školách, nějaký čas také přednášel na Vojenské akademii v Brně. Od roku 1954 učil na Vysokém učení technickém v Brně marxistickou filozofii a vedl Ústav české literatury. Získal hodnost doktora věd. Kromě akademického života byl Vlašín jako člen KSČ činný i v politice. Byl poslancem Národního výboru města Brna a předsedal jeho kulturní komisi. Pracoval také v Socialistické akademii. Do důchodu odešel po roce 1990. Literatura jej obklopovala po celý život. Četl produkci celonárodní, ale i regionální díla méně známých autorů, mezi nimiž hledal talenty. Psal nejen odborné literárněvědné práce, ale i tisíce recenzí a kritik současné literatury. Dokonce i jeho ženy měly co do činění s knihami. První žena Vlasta Vlašínová se věnovala ruské literatuře, druhou byla Drahomíra Vlašínová, literární historička. Jeho syn Mojmír Vlašín je zoologem, ekologem a politikem. Přispíval do mnoha deníků a časopisů. Byly mezi nimi Host do domu, Rovnost, Nová mysl, Rudé právo, Estetika, Impuls, Česká literatura, Kulturní tvorba, Literární archiv, Kmen, Universitas, Věda a život, Brněnský večerník, Nové knihy, Lidová demokracie a další odborná i regionální periodika. Připravoval i programy a pásma pro Český rozhlas. V Brně bydlel v Masarykově čtvrti, později v Ořešíně. Na procházce poblíž Ořešína v roce 2012 zkolaboval a o několik dní později zemřel v bohunické nemocnici. Z prorežimních pozic například kritizoval dikci revue Svědectví a její „nenávistný vztah k pokrokovým tradicím“ apod....

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Potřebujete místo v knihovně?

Prodejte své knihy přes aplikaci Booxy!

Zjistit cenu