Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Generál z rodu rebelů

František Cinger, Jaroslav Selner

BVD | 2007


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná s obálkou
Počet stran: 230
Jazyky: česky
Vydání: 1
ISBN: 978-80-87090-04-6
Vydáno v: Mnichovice
Poznámka: obálka Dana Kavalecová
Vystaveno: so 12. ledna 2019 14:51
Číslo položky: 50642

Jaroslav Selner bojoval s podplukovníkem Karlem Klapálkem a čs. protiletadlovým plukem v pouštním Tobrúku, od podzimu roku 1943 slouží v Anglii ve zpravodajském oddělení plukovníka gšt. Františka Moravce. Na vlastní žádost je odvelen na východní frontu, v září 1944 odlétá do SSSR. Znovu se potkává s Klapálkem, nastupuje jako náčelník štábu k 3. čs. samostatné brigádě. Po těžkých bojích na Dukle a na Slovensku se dostává v květnu 1945 do osvobozené Prahy již jako velitel brigády. Ale ani frontové zkušenosti, válečná vyznamenání či studium na moskevské Akademii generálního štábu neuchránily Jaroslava Selnera před komunistickými perzekucemi v 50. letech minulého století. V r. 1951 je vyhozen z armády i bytu, začíná jako horník na Ostravsku. Plně rehabilitován je až posmrtně v r. 1991. Zajímavé vyprávění doplňují vzpomínky manželky i syna (spoluautor knihy) a úryvky z generálových poznámek a úvah. Fotografie, seznam literatury, rejstřík.

Komentáře ke knize
František Cinger

František Cinger je český novinář, publicista a autor literatury faktu. Vystudoval obor čeština-dějepis na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. V tomto článku byl použit překlad textu z článku František Cinger na slovenské Wikipedii.

Jaroslav Selner

Narodil se 5. května 1906 v Kročehlavech . Tolik dobrodružství na jediný lidský život. Generál Jaroslav Selner unikal smrti, ať se po něm sápalo gestapo nebo komunisté. Ve druhé světové válce prošel západní i východní frontou, bojoval v Africe u Tobrúku, do Československa se na jaře 1945 probil přes Duklu. Kronika rodu Selnerů sahá až do první poloviny 17. století k povstání Chodů proti německému šlechtici Maxmiliánu Lammingerovi. Jedním z přímých předků Jaroslava Selnera byl konšel z Újezda na Domažlicku Jan Selner. Spolu s dalšími vůdci rebelie, sedlákem Janem Sladkým Kozinou a draženovským rychtářem Kryštofem Hrubým, měl být popraven. Ale hrdelní trest mu byl zmírněn a ze žaláře ho propustili v roce 1698, tři roky po Kozinově smrti. Spisovatel Alois Jirásek ve svých Psohlavcích Selnerovo jméno neuvádí, používá pro něj rodovou přezdívku Čtverák, kterou získal podle újezdského statku „Hu Štveráků“, na němž hospodařil. Jan Selner Čtverák byl prvním z povstalců, kteří napadli Lammingerovy úředníky. A měl za sebou řadu odvážných činů už před tím, než se stal ústřední postavou povstání Jan Sladký Kozina. Povahu předků v sobě Jaroslav Selner nezapřel. „Byl to člověk, který měl rád život,“ vzpomíná na svého otce syn Jaroslav. „Rozhodně to nebyl upjatý důstojník zaujatý jen kariérním postupem. Rád si dal sklenku něčeho dobrého a hezká děvčata mu nebyla lhostejná.“ Vysokou válečnou školu dokončil Selner pár měsíců před podpisem Mnichovské dohody. Když v březnu 1939 wehrmacht obsadil zbytek země, vstoupil třiatřicetiletý kapitán generálního štábu do odbojové organizace Obrana národa. Jeho skupina byla ale brzy odhalena, tak se rozhodl emigrovat. Při útěku z Brna v prosinci 1939 ho gestapo málem dostalo. Po válce se ze spisů německé tajné policie dozvěděl, že ho i s kolegou nadporučíkem Fictumem v Brně sledovali. V autě před domem na něj čekala hlídka. Protože nemohl spát, vyrazil Selner na nádraží už ve čtyři ráno. Chtěl jít pěšky, ale kolem projížděla tramvaj, t...

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Adoptujte knihu jen za 29 Kč.

Nemůžete si vybrat? Zvolte si žánr a my vybereme za vás.

Zjistit více