Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Edice Pegas: Miroslav Florian, Ivan Skála, Donát Šajner, Jiří Taufer, Vilém Závada

kolektiv, Karel Svolinský, Zdeněk Brdlík, Jitka Walterová, Přemysl Rolčík, Karel Hruška

Československý spisovatel | 1979


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná + kartonový obal
Počet stran: 5 sv
Série: Pegas
Vydání: 1. vyd. výboru
Vydáno v: Praha
Vystaveno: pá 27. května 2022 14:36
Číslo položky: 340090
kolektiv

Sem přidávejte knihy, u nichž není uvedeno konkrétní jméno autora, příp. autorů. Pokud je u knihy alespoň jedno jméno jejího autora uvedeno, nepřidávejte již kolektiv autorů.

Karel Svolinský

Karel Svolinský byl český malíř, grafik, ilustrátor, typograf a tvůrce písma, scénograf a vysokoškolský pedagog. V letech 1910–1916 se v Praze vyučil řezbářem. Ve studiu pokračoval od roku 1919 na UPŠ v Praze. U Štěpána Zálešáka studoval malbu a grafiku , u Bohumila Kafky sochu . Po úrazu se zaměřil především na grafiku a nástěnnou malbu, kterou mezi lety 1922–1927 studoval u Františka Kysely. Od roku 1945 působil na téže škole jako vedoucí pedagog Speciálního ateliéru užité grafiky. Těžištěm jeho tvorby je kresba inspirovaná lidovými tradicemi, folklórem a přírodou. Kromě kresby se věnoval především volné, drobné a užité grafice , při jejíž tvorbě experimentoval s grafickými technikami. Typickou grafickou technikou je pro něj dřevoryt a dřevořez . Vynikal také v knižní grafice a ilustraci. Navrhoval gobelíny, byl úspěšným scénografem a především autorem návrhů několika monumentálních realizací: Scénografické výpravě se věnoval od roku 1940, kdy jej pozval do Národního divadla v Praze dirigent Václav Talich k realizaci Dvořákova Jakobína. Později pohostinsky realizoval výpravy převážně pro český operní repertoár jak v Praze, tak ve Státním divadle v Brně, v Olomouci, Plzni a dalších městech. Pohostinsky připravil výpravu Janáčkovy Její pastorkyně i pro Vídeňskou státní operu . Ilustroval celou řadu knih a obálek hudebnin . Roku 1925 byl vystaven jeho slavnostní tisk Máchova Máje na Mezinárodní výstavě dekorativního umění v Paříži. Po tomto úspěchu vydal u anglické firmy Monotype svůj skript Wenceslas . Zabýval se též tvorbou plakátů, poštovních známek, exlibr...

Zdeněk Brdlík

Zdeněk Brdlík byl český akademický malíř, ilustrátor a grafik. Zdeněk Brdlík absolvoval v Praze Státní grafickou školu a posléze Akademii výtvarných umění u profesorů Miloslava Holého a Vladimíra Pukla. Působil jako grafik v časopise Tvorba. Ilustroval knihy o přírodě . Vedle ilustrací a grafiky se věnoval také volné malbě a známkové tvorbě.

Přemysl Rolčík

Narozen 8.5.1922 v Praze, zemřel 24.9.1989 v Praze. Profesor Vysoké školy umělecko průmyslové pro obor knižní kultury, grafik, ilustrátor.

Karel Hruška

Karel Hruška byl zpěvák vážné i populární hudby, od roku 1911 tenor městského divadla v Plzni a od roku 1919 též Národního divadla v Praze. Byl vyučeným obchodním příručím, avšak zajímala jej především hudba a divadlo. Studoval zpěv u tenoristy Národního divadla Richarda Figara, v Plzni u J. Branžovského a později, již jako člen ND se zdokonaloval ve zpěvu u Emila Buriana. Ještě během svého působení v divadle v Plzni se obrátil v září 1917 na Karla Kovařovice se žádostí, zda by mohl vystoupit v Národním divadle. Poprvé zde tak zpíval v roli Vaška ve Smetanově Prodané nevěstě v srpnu roku 1918 a již v roce 1919 se stal členem souboru ND a působil zde až do roku 1955, přičemž následující dva roky ještě hostoval. Jeho životní rolí byla postava Komedianta z Prodané nevěsty, kterou mezi lety 1920 až 1950 zpíval více než 1000×. Za svého uměleckého působení hostoval často i v dalších pražských a mimopražských operních a operetních divadlech, např. ve smíchovské Aréně , ve Státním divadle v Brně , ve Východočeském divadle , na Kladně , v Plzni a ve Vinohradské zpěvohře . Často hrál také ve zpívaných baletech a baletních pantomimách. V letech 1928–1943 natočil celou řadu gramodesek s žertovnými parodiemi dobových hitů, několik písňových reklam, a spolupracoval též s Vlastou Burianem a členy bývalého kabaretu Červená sedma. Měl též vlastní pořady v tehdejším Radiojournalu. Za tuto činnost byl kritizován tehdejším konzervativním vedením pražského Národního divadla, poněvadž takové multižánrové přesahy nebyly v tehdejší době zvykem. Z tohoto důvodu bylo na gramofonových deskách jeho jméno nahrazeno anonymním označením „zpívá Ultraphon duo“. Na rozdíl od dnešní doby, kdy by podobná aktivita zpěváka vážné hudby v oboru populární hudby nebyla hodnocena negativně, Karel Hruška v tomto směru předběhl svoji dobu....

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Google Logo Google Star
4.6 zákaznické recenze

Výhodné komplety

Kupte knihy hromadně za výhodné ceny!

Procházet