Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Dějiny antického Říma

Michael Grant

BB art | 1999

Kategorie:
Štítky:

Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná s obálkou
Počet stran: 472
Jazyky: česky
Překladatel: Alena Jindrová
Vydání: 1
ISBN: 80-7257-009-9
Vydáno v: Praha
Vystaveno: čt 30. března 2023 10:33
Číslo položky: 528011

Z malé osady z doby kamenné na březích Tiberu se Řím rozrostl v centrum říše, jež ovládala celý tehdy známý západní svět. Ve válkách vynikal Řím silou a v dobách míru tak skvělou kulturou, že jeho básníci, výtvarní umělci, filozofové a dějepisci dodnes ovlivňují moderní západní svět. Ve své komplexní knize Michael Grant, známý znalec antiky, sleduje vývoj tohoto úžasného města i říše, podrobně líčí osobnosti i události, které ke slávě Říma přispěly a popisuje okolnosti jeho „úpadku a pádu“.

Autor zachycuje portréty ústředních osobností římského světa – Caesara, Augusta, Konstantina – i méně známých postav; znovu hodnotí jejich působení jak na povahu římské společnosti, tak na rozvoj říše. Podrobně se zabývá významem římského umění, zejména literatury, architektury, sochařství a malířství, a seznamuje čtenáře s životními podmínkami prostách obyvatel říše. Podrobně zachycuje měnící se vztahy mezi Římem a lidem jeho provincií i příčiny konečného rozkladu – či přetvoření – této říše.

Komentáře ke knize
Michael Grant

Michael Grant byl anglický historik a numismatik, který si jako jeden z mála historiků získal opravdové uznání od vědecké a čtenářské veřejnosti. Napsal a editoval více než sedmdesát knih a překladů, které se zabývaly tématy od římských mincí přes erupci Vesuvu až po starověké náboženství. Poté, co studoval a zastával řadu akademických funkcí, odešel do brzkého důchodu, aby se mohl plně oddávat psaní knih — sám sebe popisoval jako „vzácný úkaz — jednoho z velmi mála nezávislých badatelů na poli vědy“. Kromě odborných publikací a překladů sepsal roku 1994 autobiografii, nazvanou My First Eighty Years . Roku 1946 byl vyznamenán řádem OBE, roku 1958 pak řádem CBE. Michael Grant se narodil v Londýně jako syn plukovníka Maurice Granta. Navštěvoval Harrow School a poté vystudoval antiku na Trinity College v Cambridge. V rámci svého výzkumu se věnoval numismatice a jeho dizertační práce se stala základem pro jeho první knihu From Imperium to Auctoritas , která pojednávala o Římských bronzových mincích. Během následujícího desetiletí napsal na toto téma další čtyři knihy. Vyznával názor, že jistý rozpor mezi výstředností římských vládců a tradičním přístupem římských mincoven udělalo z mincí unikátní záznam o společnosti této doby. Během druhé světové války sloužil jako důstojník tajné služby v Londýně. Po deseti měsících však musel armádu opustit. Předseda British Council mu ve stejném období nabídl pozici vyslance British Council v Turecku. Úkolem British Council bylo mimo jiné vyúka anglicého jazyka a šíření britské kultury. Během svého pobytu v Turecku se rovněž oženil s Anne-Sophie Beskow , se kterou měl dva syny. Ke konci války se manželský pár vrátil do Spojeného království. Z Turecka si odvezl sbírku téměř 700 římských mincí . V Londýně pak ještě krátce pokr...

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Nevíte co číst?

Pošleme vám knihu z vašeho oblíbeného žánru jen za 29 Kč.

Zjistit více