Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Cvičebnice praktického bytí

Táňa Nálepková

Šulc a spol | 2003


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná
Počet stran: 197
Jazyky: česky
Vydání: 1
ISBN: 80-7244-120-5
Vydáno v: Praha
Vystaveno: čt 27. srpna 2020 10:33
Číslo položky: 113492

Je potřeba napsat zamilovaný trhák pro ženy a zavděčit se poptávce trhu … a konečně zbohatnout, přemítá smutně nad čistým papírem středoškolská profesorka Julie. A tak se nerada, místo vážné umělecké tvorby, pouští do psaní komerčního kýče. Podle zákonů literárního braku nechává autorka hlavní hrdinku nejdříve vybřednout ze skromného učitelského života a udělat závratnou kariéru dobře placeného poradce v exkluzivním prostředí nadnárodního automobilového koncernu, poskočit na společenském žebříčku mezi vybranou elitu a ocitnout se nadosah opravdového blahobytu (počítaje v to samozřejmě i zcééééla výýýjimečný sex), jenže v rozporu s brakovým schématem, začne mít hlavní představitelka plné zuby své závratné kariéry, loajálního pitvoření a podřízení se pochybným technokratickým idejím, a než by prodala svoji duši a přijala cizí bůžky, vzepře se, a je okamžitě vrácena tam, odkud vyšla.

Cvičebnice praktického bytí je rychlým a velmi čtivým vyprávění plným vtipné nadsázky, pozitivních i destruktivních vášní, tvrdé sebeironie a úsměvného skepticismu. Je skutečným příručním praktikem, jak na cestě k lásce a spokojenosti nepodlehnout nepříznivým okolnostem a nepřijít o víru v lepší příští.

Komentáře ke knize
Táňa Nálepková

Narozena v Praze 3.11.1954, studuje na Střední umělecko-průmyslové škole v Praze obor Konstrukce a tvorba nábytku a interiéru a pak obory etnografie a historie na Filozofické fakultě UK. Nějaký čas pracuje jako výzkumná pracovnice v oblasti venkovského bydlení. Její vědecká kariéra však bere za své, když se z rustikálního sentimentu vdává za zootechnika a stěhuje se na venkov. Po mateřské dovolené zakotvuje jako muzejnice v benátecké pobočce Okresního muzea v Mladé Boleslavi. Rozvádí se. Po revoluci se pouští s OF do politického boje, je kooptována do městského zastupitelstva a stává se místopředsedkyní MěNV. Pro nedostatek dravosti a stranické discipliny se své politické kariéry vzdává a otevírá si galerii. Stává se její hlavní manažerkou, nákupčí, propagačním výtvarníkem, autorkou a aranžérkou výstav, prodavačkou, účetní, topičkou i uklízečkou. Z minimálního zisku z prodeje keramiky živí výstavní síň, své dvě děti a rekonstruuje starý dům. Po autohavárii galerii zavírá a z bezradnosti jde učit. Na základní škole vydrží dva roky a dva další na mladoboleslavských gymnáziích. Během své profesorské kariéry je zcela neočekávaně angažována mladoboleslavským Škoda Auto Muzeem jako umělecký poradce a tvůrce nejrůznějších výtvarných návrhů. Nejvíce však na sebe upozorňuje jako ilustrátor se svérázným humorem. Po zkušené v devateru řemeslech, vzestupech a pádech, se na jaře roku 1998 uzavírá ve své pracovně a věnuje se jen literární tvorbě. K její osobnostní charakteristice je nutno dodat, že je typickým zrozencem ve znamení Štíra, že v ní bojuje vtipná kaše s depresivním masem, fanatická pracovitost s chorobnou nemotivovaností. Její spisovatelství je determinováno její neschopností kooperace v kolektivu, podřízení se autoritě, ovšem dostatkem nadějné malířské obrazotvornosti, překotnou vnitřní samomluvou, zálibou v samotě ozářené světlem obrazovky počítače a tréninkem k masochistickému odříkání. Žije programově na dosah lesa, a neprogramově sama, se svými dětmi a starým...

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Google Logo Google Star
4.6 zákaznické recenze
Lidé také hledají

Adoptujte knihu jen za 29 Kč.

Nemůžete si vybrat? Zvolte si žánr a my vybereme za vás.

Zjistit více