Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.
Sleva 10 % při nákupu nad 499 Kč do pondělní půlnoci s kódem "kniznivysluzka"

Consuela

George Sand

Svoboda | 1988


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná s obálkou
Počet stran: 461
Jazyky: česky
Překladatel: Drahoslava Janderová
Vydání: 2
ISBN: 25-040-88
Vydáno v: Praha
Náklad: 64 800 ks
Poznámka: obálka Vladimír Lutterer
Vystaveno: út 16. května 2017 10:10
Číslo položky: 11717

"Klidně si říkejte, že má zápletka nestojí za nic, a vysmívejte se nepravděpodobnosti některých situací; když se však porozhlédnete do okolí všech těch lidiček, dětí mé fantazie, a jejich příhod, uvidíte svět, v němž jsem si nic nevymyslila, svět, který existoval a který byl mnohem bizarnější než mé postavy a všechny zvraty jejich osudů: mohla bych vlastně říci, že to, co je na mé knize nejnemožnějšího, je právě to, co se opravdu stalo."
Geroge Sand, Nohant, 15. září 1854

Děj románu se odehrává v pol. 18. století nejprve v Benátkách, pak na Šumavě poblíž Domažlic, ve Vídni a nakonec opět v Čechách. Hlavní hrdinka, chudý sirotek Consuela, je zázračně nadaná zpěvačka, jež studuje hudbu ve škole pro nemajetné dívky v Benátkách u starého skladatele Porpory. Prožívá dětskou lásku k chudému zpěváku Anzolettovi a první úspěchy v divadle. Anzoletto je však na rozdíl od ryzí a upřímné Consuely prospěchář, který se snaží vyniknout za cenu nejrůznějších podlostí. Aby před ní Consuelu ubránil, posílá ji Porpora na Obří hrad na Šumavu ke spřátelené rodině Rudolstadtů.
Zde se porpvé objevuje postava třicetiletého hraběte Alberta z Rudolstadtu, náboženského a sociálního vizionáře, morálního kritika a utopického socialisty. Albert je rodinou považován za duševně chorého. Avšak to, co rodina označuje za příznaky šílenství, je u Alberta spíše důsledek poznání sociálních a národnostních nespravedlností. Albert propadá záchvatům melancholie, která pramení z nemožnosti změnit současné sociální poměry. Spásou jeho života se mu zdá být Consuela, do níž se hluboce zamiluje a chce si ji vzít. Consuela Alberta sice chápe a lituje, ale není si jista svou láskou k němu.

Komentáře ke knize
George Sand

George Sandová , vlastním jménem Amantine Aurore Lucile Dupin de Francueil, baronka Dudevant , byla francouzská romantická spisovatelka. George Sandová pocházela ze šlechtického rodu. Její otec Maurice Dupin de Francueil byl důstojník Napoleonovy armády a vnuk francouzského maršála Hermana Moritze von Sachsen, známého jako Maréchal de Saxe, který byl nemanželským synem polského krále a saského kurfiřta Augusta II. Silného. Roku 1822, tedy ve věku 18 let, se Amandine Aurore Lucile Dupin de Francueil provdala za advokáta Françoise Casimira Dudevanta, se kterým pak měla dvě děti, Maurice Sanda, celým křestním jménem Jean-François-Maurice-Arnauld , a Solange Sand . V roce 1835 opustila baronka Dudevant manžela pro jeho hrubé chování vůči ní i s dětmi, a roku 1836 se rozvedli. Brzy poté začala George Sandová preferovat mužský styl oblékání, což zdůvodňovala ekonomickou situací. Tento způsob odívání však neprosazovala nijak důsledně. Při společenských příležitostech si oblékala dámské šaty. George Sandová žila na zámku Nohant ve střední Francii, v departementu Indre, asi 50 km jihozápadně od Bourges. V roce 1836 pobývala na tomto zámku také její přítelkyně Marie d'Agoult společně se svým novým partnerem, proslulým klavírním virtuózem a skladatelem Franzem Lisztem. O nikoliv bezkonfliktním vztahu obou přítelkyň podala George Sandová zprávu ve svém životopise. George Sandová se stala proslulou také svým sexuálním životem, který byl mnoha lidem známější než její dílo. Měla postupně vztah s Alfredem de Musset, Franzem Lisztem, Prosperem Mériméem a především s Fryderykem Chopinem, o něhož obětavě pečovala a rozešla se s ním až krátce před jeho smrtí . Známým se stal i její poměr s herečkou Marií Dorvalovou. Byla také blízkou přítelkyní romanopisce Honoré de Balzaca i malíře Eugène Delacroix. Určitou zajímavostí je, že George Sandová patři...

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Adoptujte knihu jen za 29 Kč.

Nemůžete si vybrat? Zvolte si žánr a my vybereme za vás.

Zjistit více