Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Bonaparte

Correlli Barnett, Napoleon

Jota | 2005


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná s obálkou
Počet stran: 221, [16] barev. obr. příl
Jazyky: česky
Překladatel: Jan Kozák
Vydání: Vyd. 1
ISBN: 80-7217-352-9 (váz.)
Vydáno v: Brno
Vystaveno: st 1. února 2023 12:23
Číslo položky: 487233

Napoleonova vojenská a politická kariéra i charakterové vlastnosti této významné postavy evropských dějin.

Autor ve své knize rozebírá Bonapartův charakter a jeho kariéru. Považuje ho v prvé řadě za demagogického politika a za vojáka, jehož vojenská tažení měla sloužit především k naplnění jeho vlastních ambicí. Čím větší moc získával, tím větší bylo riziko pádu. Potřeboval vždy rychlé vítězství, po kterém následoval mír a návrat do Paříže. Až do roku 1809 jeho nepřátelé na tuto hru přistupovali. Pokaždé mu umožnili svést rozhodující bitvu a když ji prohráli, uzavřeli s ním mír. Avšak postupně se s ním naučili bojovat. Hlavní bylo vytrvat v boji, navzdory ztrátám. Jakmile jeho hru prohlédli, Bonapartův systém vedení války byl odsouzen ke krachu. Kniha představuje působivý a přesvědčivý portrét Napoleona – politika a vojevůdce.

Komentáře ke knize
Napoleon

Napoleon I. Bonaparte byl francouzský vojevůdce a státník, císař v letech 1804–1814 a poté sto dní na přelomu jara a léta 1815. Během Velké francouzské revoluce udělal závratnou kariéru: ve 24 letech byl generálem, krátce po třicítce prvním mužem ve státě a na vrcholu své moci ovládal většinu západní Evropy. Rychlý byl i jeho pád; závěr života strávil ve vyhnanství. Napoleon bývá vzorem vojevůdcovských schopností a cílevědomosti, na druhou stranu však projevoval lhostejnost k lidem, v nichž viděl jen prostředky svých cílů. Dokázal národ vybičovat k nesmírnému úsilí, ovšem za cenu obrovských obětí na lidských životech. Jen francouzských občanů během napoleonských válek zahynulo více než milion. Narodil se na Korsice do rodiny nepříliš zámožného příslušníka úřednické šlechty. V devíti letech odcestoval do Francie, kde se jako stipendista vzdělával na vojenských školách. Po smrti otce, ve svých 16 letech, převzal starost o rodinu, předčasně dokončil studia a v hodnosti podporučíka vstoupil do armády. Jako dělostřelecký důstojník se roku 1793 zasloužil o dobytí pevnosti Toulon, za což byl povýšen do hodnosti brigádního generála. V roce 1795 úspěšně potlačil roajalistické povstání v pařížských ulicích a stal se divizním generálem. Následujícího roku byl direktoriem vyslán do války s Rakouskem a pověřen velením nad francouzskou armádou v Itálii. Zde se chopil nabízené příležitosti a řadou vítězství přinutil Rakousko požádat o mír. V roce 1799, po nepříliš vydařeném tažení do Egypta, se Napoleon zapojil do politického převratu, který měl omezit moc dvou zákonodárných sněmoven ve prospěch mnohem silnější výkonné moci. To jej vyneslo do pozice vůdčího ze tří vládnoucích konzulů. Od roku 1800 zastával doživotní funkci prvního konzula a o čtyři roky později přiměl senát, aby jej zvolil francouzským císařem. Vládu si za téměř nepřetržitého válečného stavu podržel až do roku 1814, kdy byl po krachu tažení do Ruska v...

Correlli Barnett

Correlli Douglas Barnett CBE FRSL je anglický vojenský historik, který se věnuje i historii ekonomiky, především úpadku Anglie jako průmyslové velmoci po druhé světové válce. Vzdělání získal na Trinity School of John Whitgift v Croydonu a pak na Exeter College v Oxfordu, kde se věnoval moderním dějinám se zaměřením na vojenskou historii a teorii války. Mezi lety 1948 - 1950 sloužil jako seržant britské armády v Palestině. V roce 1950 se oženil s Ruth Murbyovou, s níž má dvě dcery.

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Google Logo Google Star
4.6 zákaznické recenze

Nevíte co číst?

Pošleme vám knihu z vašeho oblíbeného žánru jen za 29 Kč.

Zjistit více