Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Symfonie D Moll

César Franck

Supraphon, Gramofonový Klub | 1962

Kategorie:

199 Kč 150 Kč

Stav:
NM
/
VG+
Dostupnost: Skladem pro e-shop
Vydáno v: Československo
Poznámka: Minimum vlásečnic, lehce opotřebený obal
Vystaveno: út 10. května 2022 12:13
Číslo položky: 329085

- Symfonie D-Moll

The Czech Philharmonic Orchestra

The Czech Philharmonic Orchestra je jedním z předních světových symfonických orchestrů s bohatou historií, která sahá až do jeho založení v roce 1896. Orchestr sídlí v Praze a hraje významnou roli v propagaci české hudby a kultury na domácím i mezinárodním poli. V průběhu let se v jeho čele vystřídala řada významných dirigentů, včetně jeho prvního šéfdirigenta Antonína Dvořáka, který proslul hned při debutovém vystoupení orchestru. Česká filharmonie je silně spjata s českými skladateli a v jejím repertoáru se často objevují díla Dvořáka, Bedřicha Smetany, Leoše Janáčka a Bohuslava Martinů.

César Franck

César Franck byl belgicko-francouzský skladatel a varhaník. Studoval na konzervatoři ve svém rodišti a už tehdy získával ocenění. V roce 1835 se s rodiči přestěhoval do Paříže a stal se soukromým žákem A. Rejchy. Po vstupu na konzervatoř pokračoval ve sbírání cen i zde. S výjimkou přechodného pobytu v Belgii žil od 1843 v Paříži trvale. Živil se nejprve jako varhaník, roku 1872 převzal na konzervatoři třídu varhanní hry, neoficiálně však vyučoval i kompozici. Odtud vyšli mj. d’Indy, Chausson, Paul Vidal a s nimi i proud nové francouzské hudby, který se odklonil od tehdejší nadvlády opery v národním hudebním životě a vedl k založení ústavu Schola Cantorum . Tvořil úsporně a prosadil se až svými pozdními díly; svou jedinou symfonii, velmi oblíbenou Symfonii d moll dokončil v 66 letech, neméně slavnou Sonátu pro housle a klavír A dur v 63 letech. Měkké kontury jeho melodiky, klasicky vytříbená forma a bohatá harmonie mu získaly ohlas u hudební veřejnosti, oceňující i skladatelovu mravní vážnost. Mimořádný je jeho význam v oboru varhanní skladby. Větší odezvu než oratoria Les Béatitudes a Rédemption získaly symfonické básně Eolidy , Prokletý lovec , Džinové , Psyché a zvláště Symfonické variace pro klavír a orchestr .

Sir John Barbirolli

English conductor and cellist. Born 2 December 1899 in Holborn, London, England, UK. - Died 29 July 1970 in London, England, UK. Original cellist in the newly formed The London Chamber Orchestra in 1921. Music Director of The New York Philharmonic Orchestra . He then helped save from dissolution Hallé Orchestra in 1943 becoming its conductor. He retired from Hallé in 1968, though he was given the title of Conductor Laureate for Life. Guest Conductor of many other orchestras. Among Barbirolli's state awards were a British knighthood in 1949 and Companion of Honour in 1969; the Finnish Grand Star and Collar of Commander 1st Class of the Order of the White Rose in 1963; from Italy the Order of Merit in 1964; and from France, Officier de l'Ordre des Arts et des Lettres, 1966, and Officier de l'Ordre national du Mérite, 1968. A commemorative blue plaque was placed on the wall of the Bloomsbury Park Hotel in Southampton Row in May 1993 to mark Barbirolli's birthplace. Barbirolli Square in Manchester is named in his honour and features a sculpture of him. He was married to Evelyn Rothwell from 1939 to his death.

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Potřebujete místo v knihovně?

Prodejte své knihy přes aplikaci Booxy!

Zjistit cenu