Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Rady A Zlomyslnosti Ze Světa Aforismu A Epigramu

Jaroslava Adamová, Petr Kostka, František Němec (2)

Supraphon | 1984

Kategorie:

299 Kč 240 Kč

Stav:
VG+
/
VG+
Dostupnost: Skladem pro e-shop
Vydáno v: Československo
Poznámka: Drobné vlásečnice, lehce opotřebený obal
Vystaveno: pá 28. května 2021 11:20
Číslo položky: 188670

A - Rady A Zlomyslnosti Ze Světa Aforismu A Epigramu
B - Rady A Zlomyslnosti Ze Světa Aforismu A Epigramu

Jaroslava Adamová

Jaroslava Adamová byla významná česká herečka, známá svou prací v divadle, filmu a televizi. Narodila se 4. září 1925 v Pardubicích v Československu a její kariéra trvala několik desetiletí. Přestože byla uznávána především pro svůj herecký talent, věnovala se také nahrávkám mluveného slova. Její přínos umění byl oslavován v její vlasti, kde byla respektovanou osobností kulturní scény. Podrobné informace o těchto albech a jejich souvislosti s kariérou na Jaroslava Adamová by vyžadovaly další výzkum.

František Nemec

František Němec byl básník wolkerovské generace, publicista, fejetonista a prozaik, který považoval soudničku jako osobitý žánr humoristicko - satirické literatury . František Němec se narodil na Žižkově v rodině krejčovského tovaryše. Vystudoval šest tříd gymnázia, ale pro předstírané oběšení musel se svým spoluviníkem Jaroslavem Seifertem školu opustit. Začal se věnovat žurnalistice, krátce působil v redakci Svobody na Kladně, poté se uplatnil jako soudní zpravodaj v Tribuně. Nakonec v letech 1923 - 43 zakotvil v listech Melantricha. František Němec psal do Českého slova a deníku A - Zet. Po 2. světové válce pracoval v kulturní rubrice Práce. Byl rovněž zpravodajem z norimberských procesů s hlavními válečnými zločinci. V roce 1959 odešel do invalidního důchodu.

Petr Kostka

Petr Kostka je český herec, jenž pochází ze starého divadelního rodu, jehož kořeny sahají až do první poloviny 19. století. Jeho manželkou je herečka Carmen Mayerová, se kterou má dceru Terezu Kostkovou, divadelní herečku a televizní moderátorku. Má kořeny ve starobylém divadelnickém rodu, je synem herce Jiřího Kostky a herečky Františky Skálové–Wintrové. I když strávil dětství v herecké rodině, původně jej zajímaly spíše exaktní vědy. Po maturitě na Vyšší hospodářské škole v Plzni v roce 1957 však přece jen šel studovat herectví na DAMU , studium však nedokončil. V roce 1960 získal angažmá v Městských divadlech pražských . Zde ztvárnil řadu postav temperamentních mladíků v současném i klasickém repertoáru . V roce 1974 přešel do Národního divadla . Zde hrál už kromě lyrických postav i komické a charakterní role . Od roku 1994 je členem souboru Divadla na Vinohradech. Hraje ale také u různých agentur se zájezdovými představeními po celé republice. Mezi jeho významné role v Divadle na Vinohradech patří například: Známé jsou i jeho komediální postavy, například: Na filmovém plátně, v televizi a v rozhlase se objevuje již přes padesát let. Pro film byl objeven koncem 50. let, kdy ještě studoval na DAMU, režisérem Jiřím Krejčíkem, který mu svěřil role do filmů Probuzení a Vyšší princip. Filmografie Petra Kostky čítala v 60. letech několik titulů ročně. Lze připomenout např. Paletu lásky , Zítra vstanu a opařím se čajem, a jiné. Souběžně začal pracovat pro televizi a také dabing. Daboval například ve filmu Fanfán Tulipán či Ďáblova krása , rovněž nadaboval postavu Hercula Poirota . Již od konce šedesátých let hrál také v televizních seriálech, např. Inženýrská odysea, Sanitka, Synové a dcery Jakuba skláře. Též se objevil v seriálu Pojišťovna št...

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Výhodné komplety

Kupte knihy hromadně za výhodné ceny!

Procházet