Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Základy meteorologie a klimatologie : s 15 obrazy a 6 mapkami

Stanislav Hanzlík

Unie | 1923


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Brožovaná
Počet stran: 137
Jazyky: česky
Editor: Stanislav Nikolau
Edice: 46. svazek ed. Země a lidé. Poučná a zábavná knihovna zeměpisných prací, cestopisů, vědeckých a dobrodružných cest a povídek z cizích krajů... 6x, Země a lidé : poučná a z ábavná knihovna zeměpisných prací, cestopisů, vědeckých a dobrodružných cest a povídek z cizích kraj... 1x
Vydáno v: Praha
Vystaveno: st 31. října 2018 12:47
Číslo položky: 43388

Autor, profesor meteorologie UK v Praze podává knihou základy a vysvětlení oboru pro nejširší čtenářskou obec. Od dějinného vývoje, složení atmosféry, ovzduší a jednotlivé meteorologické prvky. Cyklony a vzdušné proudy v zemských pásmech, pasáty a monzuny.
Elektrické a optické jevy v atmosféře. V druhé části knihy, v klimatologii znaky podnebí, klimatických pásů, na souši i moři.

Komentáře ke knize
Stanislav Hanzlík

Stanislav Hanzlík byl český meteorolog světového významu, ředitel univerzitního meteorologického ústavu a profesor meteorologie a klimatologie na Karlově univerzitě. Roku 1902 získal doktorát z filozofie, pokračoval ve studiu na univerzitách ve Štrasburku, v Berlíně, na Harvardově univerzitě v Cambridgi ve Spojených státech, byl na stážích ve Washingtonu a ve Vídni. Roku 1907 publikoval v Praze svou první objevnou práci O studených a teplých anticyklonách, roku 1908 ve Vídni publikuje obdobnou práci v němčině „Die räumliche Verteilung der meteorologischen Elemente in den Antizyklonen. Ein Beitrag zur Entwicklungsgeschichte der Antizyklonen.“ . Roku 1912 publikoval druhou významnou a objevnou práci o cyklónách „Die räumliche Verteilung der meteorologischen Elemente in den Zyklonen. Ein Beitrag zur Entwicklungsgeschichte der Zyklonen.“ . Oba předchozí příspěvky ovlivnily práci norské meteorologické školy vedené Vilhelmem Bjerknesem. Stanislav Hanzlík v těchto pracích zúročil poznatky získané ve Spojených státech a pozorování z horských observatoří. Byl jedním z prvních meteorologů, kteří popsali vertikální profil tlakových útvarů a je mu připisován objev „teplých anticyklón“. Během svého života procestoval mnoho zemí, své poznatky z těchto cest uplatnil nejen při svých přednáškách, ale také v knize Základy meteorologie a klimatologie, která vyšla hned třikrát – naposledy roku 1956.

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Google Logo Google Star
4.6 zákaznické recenze

Adoptujte knihu jen za 29 Kč.

Nemůžete si vybrat? Zvolte si žánr a my vybereme za vás.

Zjistit více