Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Z deníku vlastizrádce

Miroslav Jirásek

Panorama | 1990


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Brožovaná
Počet stran: 96
Jazyky: česky
Edice: Stopy, fakta, svědectví 270x
ISBN: 80-7038-204-X
Vydáno v: Praha
Náklad: 30 000 ks
Poznámka: obálka Jaroslav Fišer
Vystaveno: út 4. prosince 2018 18:57
Číslo položky: 46956

JUDr. Miroslav Jirásek líčí svůj osud poté, co je roku 1950 označen za velezrádce. V průběhu cestování po vazbách si tajně zapisoval své zážitky, ze kterých později po propuštění sestavil celou knihu.

JUDr. Miroslav Jirásek se narodil v roce 1913 v Telči. Vystudoval gymnázium v Bratislavě, kde byl spolužákem Gustáva Husáka, s nímž se paradoxně setkal opět v 50. letech jako se spoluvězněm v Leopoldově.

Po absolutoriu vysokoškolského studia práv se Miroslav Jirásek stal asistentem na právnické fakultě v Bratislavě. Když byl v březnu 1939 vyhlášen Slovenský stát, přestěhoval se do Brna, kde byl zaměstnán ve Všeobecném penzijním ústavu.

V letech 1946 až 1950 byl pracovníkem Kanceláře prezidenta republiky. V roce 1950 byl zatčen a jako politický odpůrce komunistického režimu odsouzen na patnáct let vězení pro velezradu. Ve skutečnosti převáděl po únorovém puči přes hranice spoluobčany, kteří se rozhodli emigrovat.

Své zážitky z téměř desetiletého pobytu v řadě věznic a táborů padesátých let shrnul s časovým nadhledem nejprve do knihy Z deníku vlastizrádce, vydané v roce 1990. Na tuto knihu volně navazuje próza Návrat do pekla.

Komentáře ke knize
Miroslav Jirásek

Bývalý politický vězeň JUDr. Miroslav Jirásek se stal jednou z prvních obětí komunistického režimu u nás – byl zatčen a odsouzen v první vlně zatýkání v letech 1948-1950. Jako zaměstnanec Kanceláře prezidenta republiky Edvarda Beneše byl tehdejšími funkcionáři vládnoucí KSČ a všemocnou Státní bezpečností zařazen do „Skupiny Hrad“. V soudním procesu byl pak odsouzen na 15 let vězení – za trestné činy velezrady, špionáže a ohrožení bezpečnosti státu. Vzpomínky na tuto část života promítl do svých knih.

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Google Logo Google Star
4.6 zákaznické recenze

Výhodné komplety

Kupte knihy hromadně za výhodné ceny!

Procházet