Dostupnost: | Vyprodáno |
Vazba: | Brožovaná |
Počet stran: | 218 |
Jazyky: | česky |
Vydání: | 1 |
Vydáno v: | Praha |
Náklad: | 500 ks |
Vystaveno: | st 19. července 2017 15:46 |
Číslo položky: | 14569 |
Práce se zabývá historií cukrovarnického průmyslu na území Čech, Moravy a Slezska od počátků pokusné výroby cukru z řepy a javorové mízy v období kontinentální blokády až do převládnutí továrních výrobních forem za všeobecné hospodářské konjunktury na přelomu 60. a 70. let 19. století. Vývoj cukrovarnictví je sledován především z teoretického hlediska jednotlivých fází průmyslové revoluce. Práce proto podrobně líčí technický a technologický vývoj cukrovarnictví.
PhDr. František Dudek, CSc. Narozen 12.6.1951 v Turnově. Historik, podnikatel a publicista. Autor prací z oboru hospodářských dějin, též sběratel pověstí z Nymburska. Dětství a mládí prožil v obci Mcely. Jeho předkové byli po třicetileté válce povolání morzinskou vrchností na opuštěný grunt v Bošíně z panství Lomnice nad Popelkou a po vyhlášení tolerančního patent zakládali místní evangelický sbor. Od studií na gymnáziu v Nymburce se zajímal o historii našeho regionu a o podnikatelské aktivity Thurn-Taxisů a dalších šlechtických kavalírů. Po absolvování Filozofické fakulty Univerzity Karlovy působil v Akademii věd v základním výzkumu dějin ekonomiky, potravinářských výrob a chemických technologií. Publikoval několik odborných monografií a řadu článků. Znalosti starých receptur poté upatnil při výrobě zdravotní bylinné kosmetiky. Ve volném čase se dále zabývá historií rodného kraje. Podílel se na publikaci k výročí obce Mcely, na komorní expozici Loučeň a Thurn-Taxisové, na vzniku a propagaci mikroregionu Svatojířský les.
Objednávkám nad 699 Kč
Sběratelské kusy i knižní novinky
A s radostí
Za hotové a s vlastním odvozem