Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Úvod do judaistiky

Günter Stemberger, Petr Sláma, Gnter Stemberger

Vyšehrad | 2010


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Brožovaná
Počet stran: 228
Jazyky: česky
Překladatel: Štěpán Zbytovský, Zbytovský Štěpán
Edice: 10. svazek ed. Studium 60x
Vydání: 1
ISBN: 978-80-7021-988-1
Vydáno v: Praha
Vystaveno: st 16. září 2020 19:27
Číslo položky: 115893

S touto knihou se na český trh dostává první ucelená propedeutická příručka zaměřená na studium židovského náboženství, jeho dějin a literatury. Nabízí názorný a jasně uspořádaný základní přehled o oboru, umožňující začátečníkům rychlé proniknutí do disciplíny a pokročilým opakování látky. G. Stemberger, profesor judaistického ústavu vídeňské univerzity, popisuje historické předstupně judaistiky jako vědního oboru, hlavně od počátku 19. století a tzv. „vědy o židovství“, a představuje stěžejní otázky, texty a metody soudobého studia judaistiky. Hlavní části knihy věnuje čtyřem epochám židovských dějin a kultury: době druhého Chrámu (400 př. n. l. – 70 po n. l.), období klasického rabínství s centry v Palestině a Babylonii (do 10. století), středověku s těžištěm v Evropě a novověku. Autor přitom nejprve vymezuje rozsah a charakter epochy a pak referuje o jednotlivých náboženských proudech a jejich literatuře. Publikace je cenná orientací na současný stav oboru: velkou pozornost věnuje stále otevřeným otázkám, nabízí přehledy důležitých adres (možnosti studia, instituce, knihovny), odkazy pro internetové rešerše, glosář, rejstřík a seznam nejdůležitější nové literatury k jednotlivým oddílům, od níž je možné proniknout ke staršímu bádání a k edicím a překladům textů. České vydání není pouhým překladem, ale navíc ukazuje aktuální stav a možnosti studia oboru v České republice.

Komentáře ke knize
Günter Stemberger

Günter Stemberger je rakouský judaista. Po studiu teologie a judaistiky v Rakousku, Spojeném království ve Francii a v Itálii promoval roku 1967 v Innsbrucku. Po roce stráveném na Papežském biblickém institutu v Římě Stemberger začal pracovat jako vědecký asistent na Duke University v Durhamu a po vědecké stáži v Izraeli se roku 1972 vrátil do Rakouska. Pracoval na Institutu judaistiky Vídeňské univerzity, kde se roku 1974 habilitoval. Roku 1977 byl jmenován profesorem, emeritován byl roku 2009. V letech 1984–1986 zároveň působil na univerzitě v Kolíně nad Rýnem. V tomto článku byl použit překlad textu z článku Günter Stemberger na německé Wikipedii.

Petr Sláma

Narozen 25. 6. 1967 v Praze, doc., Mgr., Th.D., farář a teolog Českobratrské církve evangelické, vikář v Praze-Smíchově , farář ve sboru Praha-Vinohrady , starozákonní biblista a judaista, vysokoškolský učitel na Evangelické teologické fakultě UK , v CEVRO institutu , člen Wissenschaftliche Gesellschaft für Theologie , Society of Biblical Literature , redaktor časopisu Communio viatorum , od roku 2008 šéfredaktor; věnuje se teologii Starého zákona, dějinám a literatuře starověkého Izraele, knize Exodus, exegezi Starého zákona, rabínské literatuře; bratr lékaře Ondřeje Slámy .

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Google Logo Google Star
4.6 zákaznické recenze

Adoptujte knihu jen za 29 Kč.

Nemůžete si vybrat? Zvolte si žánr a my vybereme za vás.

Zjistit více