Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Tuláci : Dny pro kočku

Václav Dušek

Československý spisovatel | 1983

Kategorie:
Štítky:

49 Kč 25 Kč

Stav:
Mírně opotřebená, jméno předchozího majitele
Dostupnost: Skladem pro e-shop
Vazba: Pevná
Počet stran: 358
Jazyky: česky
Ilustrátor: Karel Teissig
Edice: 183. svazek ed. Klíč : knihovna lidové četby 139x, Knihovna lidové četby 140x
Vydání: 1., společné vyd. (Tuláci 3. vyd., Dny pro kočku 2. vyd.)
ISBN: 22-079-83
Vydáno v: Praha
Náklad: 34 000 ks
Vystaveno: čt 23. února 2023 11:06
Číslo položky: 504477

Soubor povídek o klukovské partě v Karlíně po 2. světové válce, která se postupně ocitá v konfliktu se zákonem. 2001 natočeno ČT
Parta Kardinálů – jejíž členem je i hlavní hrdina Tadeáš Falk, má určitý kodex cti a čestnosti. Jejich pohled na svět je dětský: Nejdůležitější věc v jejich životě je parta, naproti tomu nejnenáviděnější všechny ostatní party, opovrhované holky a odpor k otrocké práci. Rodiče pro ně nemají čas, Tadeášův otec je ve vězení, matka pracuje a většinu času ho nechápe. Protože jsou Kardinálové chudí, tak jedním z jejich cílů je shánět si peníze – peníze, aby mohli chodit bruslit, hrát fotbal a chodit na koupák. Jednou z možností, jak si je vydělat, byla výkupna starého papíru a železa. Tak se jednou Tadeáš „šupy“ a Haryk Kovanda snaží si od někoho si vypůjčit vozík, aby mohli své drahocenné zboží do výkupny. Nakonec se rozhodnou vypůjčit si ho od své kamarádky – přemůžou svůj despekt k holkám a zjistí, že nejsou až tak hloupé, jak si vždy mysleli. Ve výkupně si jim za poctivě dovezený papír chtějí zaplatit míň peněz.
Kardinálové jsou popisováni jako dobří fotbalisti, vyhrávají zápasy s většinou part z Prahy. Při jednom z turnajů je Tadeáš donucen svým slibem, který je sice vymožený násilím, ale pořád je to slib, hrát proti Kardinálům.
Plynutím času se ale hodnoty lidí mění, a to se stane i Harykovi Kovandovi, Tadeášově nejlepšímu příteli. Zamiluje se, rozhodne se najít si stálou práci na hokejovém stadioně, což ostatní považují za zradu. Rozhodnou se proto dát Harykovi bolestivou připomínku Kardinálů. Počkají na něj ve tmě a zmlátí ho ocelovou trubkou. Ve zmatku této noci, si Tadeáš myslí, že spáchali vraždu jeho nejlepšího kamaráda. Nastává pro něj nejdelší noc v jeho životě – plná přemýšlení o jeho smyslu. K ránu se rozhodne jít k Harykovi domů. Ten s velkou boulí na hlavě a pochopitelnou dávkou vzteku vede Tadeáše na policii. S touto přetvářkou se zastaví před policejní stanicí, Haryk Kovanda umožní Tadeáši Falkovi dospět a odpustí mu bouli na hlavě.
Toto je doplněno popisy Karlína, prostředí kde autor vyrůstal.

Komentáře ke knize
Václav Dušek

Václav Dušek je český spisovatel-prozaik a scenárista. Původně byl malířem pokojů, později učitel na lidové škole umění, scenárista, dramaturg a redaktor. V jeho prózách dominují postavy dospívajících mladých lidí, často z problematických rodin, kteří se snaží najít pevné místo ve světě, ale často sklouznou na okraj společnosti. Jeho první čtyři díla spojuje částečně autobiografická postava hrdiny Tadeáše Falka. Dále spolupracoval na vzpomínkové knize Josefa Vinkláře Pokus o kus pravdy a na sleeve-notu k jeho nahrávce Života náhody: vzpomínkové vyprávění , kniha Velká vodní loupež o privatizaci říčních správ a občasné překlady z ruštiny a angličtiny.

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Dárkové poukazy nově v nabídce.

Hledáte dárek pro náročné knihomoly?

Vybrat