Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Těžký rok : dárek pro přátele, kteří měli, mají nebo budou mít Těžký rok

Daniel Raus

Daniel Raus | 1996

Kategorie:
Štítky:

Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Brožovaná
Počet stran: 112
Jazyky: česky
Ilustrátor: Július Nagy
Vydání: 1
ISBN: 80-85495-67-8
Vydáno v: Praha
Vystaveno: po 28. května 2018 12:17
Číslo položky: 31854

Knížka poněkud smutné poezie a poetizované prózy, která je vymyšlena tak, že si ji čtenář sám dopíše. Symbolicky je ponecháno na něm, aby aby svůj „Těžký rok“ osobně dorazil a sám se s ním nějak vypořádal. Všechno začíná básní o komunismu, jež se ukázala jako poměrně předvídavá (je z roku 1990):

drak je mrtev
ale tu mrtvolu musí někdo
odklidit
to se pár lidí ještě zapotí
protože drak je těžký a leží na
kusu země
...
Knížka má čtyři vzájemně odlišné části, jako čtyři evangelia, obsahuje experimentální poezii, prozaické texty, básničky o pár slovech, baladu „zmizení skvrny“, nebo čínskou bajku, propletenou se skutečným příběhem malé dívky, které zemřel tatínek.

Těžký rok je knížka pro lidi, kteří se chtějí něčeho zbavit, ale nemůžou z toho ven. Je v ní plno zajímavých grafických "vynálezů" Jula Nagye, který měl na starosti výtvarnou stránku. Nenápadně se v ní zopakuje mlýnek z Větrných mlýnů. Julo Nagy dal ovšem této knize mnoho nových rozměrů.

Komentáře ke knize
Daniel Raus

Daniel Raus je český novinář, publicista a rozhlasový redaktor. Je autorem několika knížek poezie a rozhovorů. Přebásnil také pět poetických biblických knih , jež byly publikovány v knižní podobě a jako audionahrávky - Biblická poezie . Jeho písně vyšly na albech Útočiště a Místo pod sluncem. Narodil se roku 1957 ve Vysokém Mýtě. Krátce pracoval s neslyšícími dětmi, poté vystudoval obor automatizace na Slovenské vysoké škole technické v Bratislavě. Po roce 1989 byl na Slovensku jedním ze zakladatelů studentské organizace D3. Od roku 1993 byl v médiích. Začátkem devadesátých let byl ve skupině, jež zakládala časopis Slovensko dnes. Projekt nebyl úspěšný a po několika číslech z finančních důvodů skončil. Daniel Raus pak přešel do českého vysílání stanice Svobodná Evropa jako bratislavský korespondent. Pro týdeník Domino efekt psal profilové rozhovory se zajímavými osobnostmi. Od roku 1995 pracoval v pražské redakci slovenského vysílání, kde se věnoval zahraniční politice. V letech 2004–2015 pracoval v Českém rozhlase, nejprve v zahraniční redakci Českého rozhlasu 6, poté jako vedoucí Redakce náboženského vysílání. Později se stal šéfredaktorem Českého rozhlasu 6 a od roku 2013 šéfredaktorem nově vzniklé stanice Český rozhlas Plus. Od roku 2015 pracuje pro neziskovou organizaci energeia o.p.s. V krátké roli taxikáře se objevil ve filmu Absence blízkosti. Jeho hlas zazněl v komentáři k dokumentu Davida Smoljaka Cimrman dobývá Ameriku. Vydal několik knih rozhovorů a poezie:

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Google Logo Google Star
4.6 zákaznické recenze

Výhodné komplety

Kupte knihy hromadně za výhodné ceny!

Procházet