Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Tatínek píše paměti : pro děti od 8 let

Tove Jansson

Albatros | 1985


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná
Počet stran: 169
Jazyky: česky
Překladatel: Libor Štukavec
Edice: Mumini 17x, Mumini : příběhy o skřítcích muminech 1x
Vydání: 1
ISBN: 13-846-85
Vydáno v: Praha
Náklad: 30 000 ks
Poznámka: obálka Tove Janssonová
Vystaveno: st 5. února 2020 11:51
Číslo položky: 86854

Knížka Tatínek píše paměti je vlastně prvním velkým příběhem půvabné muminí rodinky a jejích neobyčejných přátel. Vyprávění o muminech se sice započalo už Cestou za tatínkem, ale sama autorka ji do své osmidílné série nezařazuje.

Tatinek malého muminka ve svých pamětech vzpomíná na bouřlivé mládí plné nádherných snůa velkých činů. Líčí jak utekl z nalezince a neohroženě se vydal do světa a se svými kamarády Kryšánkem, Bedřiškem a Piplou podnikl dalekou a nebezpečnou plavbu na neznámý ostrov. Vypráví o setkání s podmořskou nestvůrou i o tom, jak se změnil jeho život, když za bouře zachránil budoucí muminkovu maminku a tak završil hrdinné skutky svého mládí. Tatínek se usadil v nádherném údolí, postavil pěkný dům a založil rod muminů, který pak žil s noblesou sobě vlastní svá pozoruhodná dobrodružství.

Komentáře ke knize
Tove Jansson

Tove Marika Jansson byla finská spisovatelka , autorka písňových textů, malířka, ilustrátorka a autorka komiksů. Jejím nejslavnějším dílem jsou knihy o skřítcích muminech a jejich přátelích. Narodila se jako nejstarší dcera v umělecké rodině sochaře Viktora Janssona a grafičky a ilustrátorky Signe Hammeearstenové-Janssonové. Její mladší bratr Per Olof byl fotografem a nejmladší Lars ilustrátorem - právě on se později výrazně podílel na rozvoji „muminího odkazu“ a převzal po své sestře například sérii komiksů o muminech. Tove Janssonová patřila k švédsky hovořící menšině ve Finsku a velkou část života prožila na ostrově Klovharu, jednom z ostrovů Pellinki u Porvoo. Její životní partnerkou byla finská grafička Tuulikki Pietilä. První kresby uveřejnila v patnácti letech v liberálním časopise Garm. Studovala na výtvarné akademii Konstfack ve Stockholmu, poté na kreslířské škole finské Národní galerie v Helsinkách a v Paříži na École d'Adrien Holy a École des Beux Arts. Postavička Muminka se poprvé objevila v ilustracích na stránkách Garmu v roce 1940 a v roce 1945 vyšla první samostatná kniha o muminech. Právě mumini vydobyly Janssonové světový věhlas, ačkoliv napsala i řadu knih na jiné téma. Za své dílo obdržela mimo jiné cenu Hanse Christiana Andersena v roce 1966, cenu Švédské akademie v roce 1972, cenu Pro Finlandia roku 1976 a Literární cenu Selmy Lagerlöfové roku 1992. Komiksové stripy o muminech vycházely na pokračování nejprve krátce v časopise Ny Tid, od roku 1954 pak pravidelně vycházely především v anglických novinách Evening News - po roce 1960 sérii převzal Lars Jansson. Řady 1-4 vyšly česky jako Muminek - svazek jedna, překl. Libuše a Luboš Trávníčkovi, Praha: Argo, 2009.

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Výhodné komplety

Kupte knihy hromadně za výhodné ceny!

Procházet