Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Tajný deník Adriana Molea

Sue Townsend, Sue Towsend

Mladá fronta | 1988


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná s obálkou
Počet stran: 158
Jazyky: česky
Ilustrátor: Václav Kabát
Překladatel: Helena Hartlová, Helena Císařová
Edice: 182. svazek ed. Třináct 117x, Edice 13 172x, Edice 13. Čtení a poučení 40x, 1. svazek ed. Adrian Mole 6x
Vydání: 1
ISBN: 23-095-88
Vydáno v: Praha
Náklad: 50 000 ks
Poznámka: obálka Milan Kopřiva
Vystaveno: po 3. prosince 2018 19:41
Číslo položky: 46768

První z oblíbené série deníků Adriana Molea zastihuje hlavního hrdinu ve věku třinácti a půl roku. Je to pro něj nelehká doba, puberta s ním cloumá, svět je plný hlupáků a zabedněnců, kteří pro jeho umělecké vzlety nemají špetku pochopení. On je však pevně rozhodnutý statečně nést těžký úděl intelektuála.

A jako by neměl dost starostí sám se sebou, doma vrcholí rodinná krize, matka odchází a Adrian zůstává s otcem, nepraktickým smolařem, navíc právě propuštěným z práce. A do toho všeho se ještě Adrian smrtelně vážně zamiluje

do Pandory. Uprostřed osobních trablů a zmatků však hrdina dokáže svérázným klukovským pohledem sledovat a s neodolatelným anglickým humorem komentovat vážné i nevážné problémy, které hýbou britskou společností.

Komentáře ke knize
Sue Townsend

Susan Lillian Townsendová byla anglická autorka humoristických románů, známá díky sérii o Adrianu Moleovi. Narodila se jako nejstarší z pěti dětí v rodině poštovního doručovatele. Nedokončila střední školu a pracovala jako tovární dělnice, v osmnácti letech se provdala a měla tři děti, ale po pěti letech ji muž opustil. Později pracovala jako instruktorka kanoistiky, kde se seznámila se svým druhým manželem, s nímž má dceru. Koncem sedmdesátých let začala psát hry pro leicesterské divadlo Phoenix, velký literární úspěch zaznamenala v říjnu 1982 svojí knihou Tajný deník Adriana Molea. Jsou to fiktivní zápisky třináctiletého chlapce, který se rozhodne stát intelektuálem; se směsí naivity a sarkasmu komentuje poměry ve škole, rozchod rodičů i svoji první lásku, ale také úspornou politiku premiérky Thatcherové nebo falklandskou válku. Kniha se stala bestsellerem, byla přeložena do více než třiceti jazyků, vznikl podle ní televizní seriál i muzikál. Vznikla další pokračování, provázející tohoto nepraktického podivína až do dospělosti a středních let: Adrian utíká z domova, neúspěšně bombarduje nakladatele svými literárními pokusy, na dovolené v Moskvě se stane nedobrovolným účastníkem státního převratu, vychovává dva nemanželské syny a stane se televizní celebritou jako komicky nešikovný šéfkuchař. Zároveň stále glosuje aktuální politiku i popkulturu. Stihne také zabřednout do dluhů a musí opustit svůj dům a usadit se v bývalém zabředláku. Autorka trpěla silným diabetem, v jehož důsledku roku 2001 oslepla. V roce 2009 prodělala transplantaci ledviny. 25. února 2009 jí bylo uděleno čestné občanství města Leicester. Zemřela po krátké nemoci ve věku 68 let.

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Dárkové poukazy nově v nabídce.

Hledáte dárek pro náročné knihomoly?

Vybrat