Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Svět loutek : loutky ze sbírek Muzea loutkářských kultur v Chrudimi

Ján Malík, Jan Dvořák, Jan V Dvořák

Kruh | 1978


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná s obálkou
Počet stran: 180
Jazyky: česky
Ilustrátor: Marie Šechtlová, Josef Šechtl
Edice: Kraj 19x
Vydání: 1
ISBN: 46-003-78
Vydáno v: Hradec Králové
Náklad: 20 000 ks
Poznámka: obálka Jaroslav Cheben
Vystaveno: po 14. ledna 2019 15:09
Číslo položky: 50774

Obrazová publikace přibližuje tisíciletou tradici loutkářských kultur, jak je zachycují bohaté sbírky loutkářského muzea v Chrudimi. Fotografie loutek z různých dob i zemí doplňuje studie o kořenech, společenské funkci avývojových trendech loutkářství.

Komentáře ke knize
Ján Malík

Jan Malík byl český loutkař. Byl jedním z předních iniciátorů založení loutkářské katedry Divadelní fakulty AMU v Praze, kde následně sám také přednášel, a to režii a dějiny loutkového divadla. Právě on se zasloužil o obnovení činnosti mezinárodní loutkářské organizace UNIMA stejně jako o založení dodnes fungujícího Muzea loutkářských kultur v Chrudimi, kde je též vystavena jeho soukromá sbírka. Jan Malík se narodil 15. února 1904 v Příbrami, v rodině učitele na chlapecké škole Jana Malíka a jeho manželky Františky, rozené Klosové. Vystudoval klasickou filologii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Dne 1. července 1930 získal titul PhDr. Dva roky působil jako pedagog – profesor reálného gymnázia v Praze XVI , od listopadu 1930 byl profesorem gymnázia v Novém Jičíně. Dne 20. prosince 1930 se v Praze oženil s Mimi Topinkovou . Do roku 1945 byl zaměstnán ve Státním statistickém úřadu. Poté pracoval na ministerstvu informací a v roce 1949 založil Ústřední loutkové divadlo a stal se jeho ředitelem. Zemřel 24. července 1980 v Praze. V Praze to bylo Poprvé se jako amatérský loutkoherec angažoval v roce 1923 v libeňském Sokolu. Ještě koncem 20. let, tedy v době studií na Karlově univerzitě, se začal projevovat Malíkův zájem o loutkové divadlo i v rovině teoretické, a tak se nedlouho poté stal sekretářem předsedy "Loutkářského soustředění" a šéfredaktora časopisu Loutkář Jindřicha Veselého. Svou činnost ale dále rozvíjel a již od 30. let se věnoval také režii a autorským textům . V jeho osobnosti se snoubilo nejen umělecké cítění a nadání, ale také dobré organizační schopnosti, kterých v oblasti loutkového divadla v dalších letech hojně využil. Vedle zmiňovaného Sokola se jeho působiště rozrostlo a v letech 1934–1...

Jan Dvořák

Narozen 14. 8. 1925 v Úsobí u Havlíčkova Brodu, zemřel 16.1.2006. Loutkář, režisér, výtvarník, autor scénářů a metodických materiálů k loutkovým hrám. Docent Divadelní fakulty Akademie múzických umění v Praze, divadelní publicista.

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Výhodné komplety

Kupte knihy hromadně za výhodné ceny!

Procházet