Galerie
Vilém Vrabec
Studená kuchyně
Stav: | Dobrý |
---|---|
Vazba: | pevná |
Počet stran: | 120 |
Jazyk: | |
Vydáno v: | Praha |
Vystaveno: | 2. 1. 2019 12:25 |
Číslo položky: | 49351 |
Vilém Vrabec byl český kuchař a učitel, autor desítek kuchařských knih v nichž sebral několik tisíc kuchařských receptů. Jeho nejvýznamnějším dílem je Velká kuchařka, do níž shrnul poznatky z předchozích knih. Vyšla v mnoha vydáních a byla přeložena do řady jazyků. Narodil roku 1901 v Horním Růžodole na Liberecku ve velmi chudé rodině. Již na obecné škole učitel objevil ve Vilémovi výtvarný talent a doporučil rodičům, aby chlapce poslali na výtvarnou školu. Rodiče si to však nemohli dovolit. Po první světové válce se vydal do světa na zkušenou. Jeho touha studovat výtvarnou školu jej vedla do Berlína, kde se přihlásil na soukromou umělecko-průmyslovou školu. Aby mohl platit studium, sehnal si práci jako aranžér výkladních skříní největšího berlínského lahůdkářství Kempiňski a po nocích zde ještě vypomáhal v kuchyni. Peníze však na studium nestačily a po roce se musel vrátit domů. Zkušenost u Kempiňského mu však pomohla rozhodnout se, co dál: bude se věnovat kulinářství a kreslení zůstane jeho celoživotním koníčkem. Věděl, že cesta k úspěchu nebude jednoduchá, vždyť neměl ani výuční list. Své zkušenosti z Berlína ale uplatnil poměrně brzy – nastoupil jako aranžér výkladních skříní v největším pražském Lippertově lahůdkářství a záhy mu dovolili zavádět i mnohé receptury studené kuchyně, které odkoukal v Berlíně. S Prahou se však Vilém Vrabec nespokojil a hledal další příležitosti, jak se něco nového naučit. Často pracoval jen za nocleh a stravu, zato asistoval tehdy uznávaným kuchařům v nejlepších hotelech v Německu, Švýcarsku a Rakousku, zaklepal i na dveře londýnského Savoye. Obohacen mezinárodními zkušenostmi se vrátil do Čech, pracoval jako kuchař studené kuchyně v Puppu v Karlových Varech, v Esplanade v Mariánských Lázních a pak přišla osudová nabídka do ostravského Grand automatu. V roce 1926 jej požádala ostravská obchodní akademie, aby vedl dekorativní a aranžérský kurz. Kurz měl tak obrovský úspěch, že...
Více od autora2010 | Československý spisovatel
Stav Velmi dobrý
1991 | Blesk
Stav Dobrý
Miroslav Smotlacha, Vilém Vrabec
Jihočeská houbařská kuchařka : Mykologická čast Miroslav Smotlacha; fotografie hub Josef a Marie Marie Erhartovi; fotografie pokrm Vladimir Simer, Jiří Stach1986 | Svépomoc
Stav Velmi dobrý
1956 | Práce
Stav Dobrý, bez obálky, zašlé desky
1942 | Odborné kursy vaření
Stav Mírně opotřebená, vazba povolená, razítko původního majitele, desky s oděrkami, desky s flíčky
Dopravu hradíme my
Objednávkám nad 699 Kč
Tituly, které jinde
nenajdete
Sběratelské kusy i knižní novinky
Balíme ekologicky
A s radostí
Vykupujeme knihy
Za hotovost a s vlastním odvozem
1946 | F. Obzina
Stav Tištěno na ručním papíře, stránky lehce ohmatané
2019 | BB art
Stav Velmi dobrý, lehce zažloutlé stránky
1926 | Profesorské nakladatelství a knihkupectví
Stav Dobrý, zažloutlé flíčky, podpis původního majitele
Dalibor Kusák, Marta Kadlečíková
Mucha1994 | BB art
Stav Velmi dobrý
2012 | Polaris
Stav Velmi dobrý
Soubory cookie a data používáme k následujícím účelům:
správná funkčnost našich stránek,
poskytování a správa služeb Google,
poskytování třetím stranám pro inzerci a reklamu (např. Seznam),
sledování výpadků a ochrana proti spamům, podvodům a zneužívání
Naše ochrana osobních údajů