Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Školák Kája Mařík 1 - 5

Felix Háj

Edit | 1990

Štítky:

Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná
Počet stran: 5 svazků
Jazyky: česky
Edice: Klokan 1212x
Vydání: Klokan
ISBN: 80-900100-1-6
Vydáno v: Praha
Náklad: 100 000 ks
Vystaveno: čt 2. března 2023 15:37
Číslo položky: 510017

Školák Kája Mařík je dílo spisovatelky Marie Černé, provdané Wagnerové, která ho vydala pod svým uměleckým pseudonymem Felix Háj. Popisuje školní dny malého chlapce, který se jmenuje Kája Mařík.

Dílo, které vyšlo po roce 1926 v celkem 7 číslovaných dílech a dalších asi 8 pokračováních, popisuje dětství, mládí a dospívání chlapce, žijícího na samotách kdesi v českých lesích. Jeho příhody, často proložené pozorováními a příběhy z přírody (Kája Mařík vyrůstal v hájovně), byly laděny pozitivním přístupem ke katolické víře, což vedlo k faktickému zákazu knih během komunistického režimu. Má se za prokázané, že předlohou prostředí, v němž se příběh odehrává, byly brdské lesy a Mníšek pod Brdy.

Hlavními hrdiny jsou smyšlené postavy dvou dětí, Káji Maříka a Zdenky Rédlové. Sedmidílný cyklus je provází od narození až k dospělosti a svatbě, další připsané knihy se pak buď vracejí k jejich dětství, nebo pojednávají o jejich potomcích. Cyklus je určen především mládeži, čtou ho však i dospělí. Nové souborné vydání, které vyšlo na počátku 90. let, bylo rychle rozebráno, později se dokonce objevilo fiktivní pokračování Kájovi vnuci, které popisuje další osudy Kájových vnuků, tvrdí, že postavy z cyklu Kája Mařík jsou skutečné, a je doplněno kuchařkou, která obsahuje recepty na jídla zmiňovaná v knihách o Kájovi.

Postava Káji je v knize velmi idealizována – je vzorným synem svých rodičů, cudným přítelem a později nápadníkem neméně cudné a věrné Zdeničky, talentovaným klavírním improvizátorem a virtuózním pianistou, vynikajícím studentem a neméně úspěšným lesním inženýrem. Knihu oživuje množství rázovitých, byť občas nepříliš věrohodných postav, a dvojice loveckých psů, vedoucích v klíčových momentech děje dialogy s Měsícem. Mnohé postavy jsou stylizovány až na hranici karikatury – například manželské dvojice hajných (pracovitý otec a úzkostlivě bohabojná matka) a lesních (zemitý, rázný, leč spravedlivý lesní, přející lásce obou mladých lidí a kariéristická matka, hledající Zdeničce bohatého ženicha).

Komentáře ke knize
Felix Háj

F. Háj, nebo též Felix Háj, byl literární pseudonym spisovatelky Marie Wagnerové, roz. Černé , píšící zejména idylické romány a románové cykly pro mládež, z nichž nejznámější jsou Školák Kája Mařík a Řídících Márinka. Narodila se jako druhá dcera ředitele mníšecké obecné školy Augustina Černého a jeho manželky Filipíny, rozené Horákové . Základní a měšťanskou školu vychodila v Mníšku, vystudovala učitelský ústav v Českých Budějovicích. Současně studovala hudbu a zpěv. Po maturitě se vrátila do Mníšku, kde se v 7. listopadu 1906 provdala za místního učitele Viléma Wagnera a působila jako varhanice a učitelka hudby. Dne 1. srpna 1907 se jí narodil syn Vilém . Marie Wagnerová žila se svým manželem na pražském Zlíchově, odkud se v roce 1914 i se synem vrátila do Mníšku. V roce 1920 bylo manželství rozvedeno od stolu i lože a v roce 1922 rozloučeno. Otec Augustin Černý musel po odchodu do penze roku 1924 opustit služební byt. Marie Wagnerová proto přijala místo farní hospodyně na faře v Mníšku a získala tak bydlení pro sebe, otce i pro syna Vildu. Tehdy také začala publikovat své první literární práce. Po smrti faráře Františka Rause , který ji v jejím literárním úsilí podporoval a pomáhal jí, se odstěhovala do jiného domu v Mníšku. Vedla místní ženský pěvecký sbor, pořádala besídky a hudební akademie. Přestože byla horlivě věřící katoličkou, byla i dlouholetou funkcionářkou Sokola. V roce 1927 se stala členkou spolku vyhraněně katolických spisovatelů Družina literární a umělecká. Zemřela ve 47 letech na rakovinu. Pochována je na hřbitově v Mníšku pod Brdy. Hlavní dílo autorky představuje sedmidílný cyklus o Kájovi Maříkovi , kterým proslavila své rodné městečko a pětidílný cyklus o řídících Márince....

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Potřebujete místo v knihovně?

Prodejte své knihy přes aplikaci Booxy!

Zjistit cenu