Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Sága rodu Herriesů Díl I - Tulák Herries

Hugh Walpole

Symposion | 1937

Kategorie:

219 Kč 99 Kč

Stav:
Velmi dobrý, ex libris původní majitelky
Dostupnost: Skladem pro e-shop
Část souboru: Sága rodu Herriesů : Díl 1-4 KOMPLETNÍ Tulák Herries + Judita + Pevnost + Vanessa - Hugh Walpole (1936, Škeřík Rudolf)
Vazba: Pevná
Počet stran: 573
Jazyky: česky
Překladatel: Bohdan Chudoba
Edice: 101. svazek ed. Symposion 129x
Vydání: Symposion (101.)
Vydáno v: Praha
Vystaveno: út 21. prosince 2021 13:16
Číslo položky: 258458

František Herries je z velké a mohutné rodiny, ale nikdy se s ní nesnášel ani nepřijal její základní rozumářství, její solidní všednost. Tento pijan, holkař, atlet je v jádře snílkem. Usadí se v opuštěném domě svého rodu v zapadlém údolí jezerního kraje s manželkou, dvěma dcerami, se synkem Davidem a s milenkou. Brzy nabývá muž v plném rozkvětu života pověst "darebáka", ale fantastického darebáka, kterého se lidé bojí jako ďábla. V prudkém záchvatu hněvu prodá svou milenku na keswické pouti; v souboji, do kterého se pustil právě o vánoční slavnosti u sousedů, utrží hlubokou ránu na líci od ucha až k ústům. Vlastníma rukama vynáší z řeky a pohřbí tělo "čarodějnice", potopené rozlíceným davem. Jeho žena umírá utrápená. Na statku se mu nic nedaří, ale kraj si ho podmanil a on vášnivě miluje dům i tvrdou, nepoddajnou půdu. Na vánoční slavnosti viděl stárnoucí Herries mladé potulné děvče, Mirabell, s plamenně ryšavým vlasem. Mizí mu z očí, po letech hledání ji najde, ona však má mladého milence, který je sice zabit jiným soupeřem, a ona, zhroucená, opět zmizí, i když jí Herries nabízí svou lásku i přístřeší. Dlouho je sám, ale najednou se Mirabell sama objeví u jeho krbu. Je šíleně šťasten, vezme si ji za ženu, jenže ona miluje jedině vzpomínku na svého mrtvého milence a v náručí Herriese leží tupě a lhostejně. Za čas ho opět opustí v domnění, že svou přítomností ho vlastně činí nešťastným. Tulák ji hledá po celé Anglii, až ji, již sedmdesátiletý, najde v kočovné šmíře, a ona se k němu zase vrátí a náhle si uvědomuje, že ho vlastně miluje. Konečně je tu štěstí. Mirabell mu ještě porodí dítě, ale umře ihned potom. I on umírá v protější světnici. V pustém domě zůstává jen novorozeně a přiopilá chůva, která mu pomohla na svět.
S Tukákem Herriesem měl Walpole opravdu štěstí - kniha má romantické kouzlo, i přes značnou rozlehlost má spád, má atmosféru, barvitost a teplo. Autor si našel příhodnou směs romantismu a realismu, ideového historického románu a našel ji zřejmě spontánně. V druhém dílu Judith Paris líčí osudy potulné dívky a vede děj do dvacátých let 19. století, třetí svazek Pevnost a čtvrtý díl Vanessa vedou děj až do začátku let 20. století. Napsal tak nový velký román, který zahrnuje dvě století anglického života, a vytvořil tu protějšek ke Galsworthyově knize Sága rodu Forsytů, romantický protějšek, s dějem mimo Londýn, s rodinou, která nemá forsytský pud po vlastnictví. (vypsáno, a zkráceno, ze stati René Welleka, uveřejněné na konci prvního dílu)

Komentáře ke knize
Hugh Walpole

Hugh Walpole byl anglický prozaik, který se narodil na Novém Zélandu. Byl synem anglického kněze a právě v jeho stopách měl jít. Místo toho si však vybral psaní. Mezi ty, kteří ho v této činnosti podporovali, byli tací autoři jako Henry James a Arnold Bennett. Jeho dovednosti v barvitém vykreslování prostředí a děje, společně s pověstí uznávaného přednášejícího, mu přinesly velkou čtenářskou obec nejenom v jeho domovině, ale i v Severní Americe. Ve dvacátých a třicátých letech dvacátého století byl jedním z nejprodávanějších autorů. Po jeho smrti však upadl v zapomnění.

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Google Logo Google Star
4.6 zákaznické recenze

Výhodné komplety

Kupte knihy hromadně za výhodné ceny!

Procházet