Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Říci ne

Jan Vítek

1965

Kategorie:

Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná s obálkou
Počet stran: 128
Jazyky: česky
Edice: 17. svazek ed. Nové knihy 10x
Vydání: 1
ISBN: 28-100-65
Vydáno v: Praha
Náklad: 6 000 ks
Poznámka: obálka Milan Skoch
Vystaveno: po 12. února 2018 16:30
Číslo položky: 25069

Nevelká sbírka povídek má jeden specifický rys, který ji odlišuje od ostatní u nás dosud vydané literatury s vojenskou tematikou: je to sbírka povídek o důsledcích. Ne že by v naší literatuře scházel obraz důstojníka, ale -snad jen s výjimkou Vondry Dvojí tváře- byl dosud vždy podáván jen jako protějšek anebo doplněk obrazu vojáka. Vítek pojal důstojnické hrdiny svých povídek jinak : z jejich vlastního prostředí, vlastní problematiku, která není o nic jednodušší, naopak, zdá se, že je v mnohém ještě složitější než problematika života naší společnosti vůbec, už jen proto, že se odehrává uvnitř svébytného organismu armády.
Povídky vznikaly během posledních pěti až osmi let, leccos dokázaly zachytit a na leccos upozornit. Nechtějí podávat soustavný, celkový obraz našeho důstojníka této doby, zaměřují se spíš na některé z nejpodstatnějších otázek, které musil řešit: je to téma vzpoury proti formalismu, bezduchému chápání povinností, pokřiveným vztahům mezi lidmi ... Povídky jsou dobově vymezené, a samozřejmě i podmíněné, přinášejí však poctivé slovo a vážné zamyšlení do naší současné společenské diskuse.

Komentáře ke knize
Jan Vítek

Narozen 17. 3. 1928 v Chlumu u Křemže, okr. Český Krumlov, zemřel 15. 11. 2022 v Ženevě . Novinář, redaktor, reportér v časopiosech Obrana lidu a Československý voják . Autor a spoluautor próz, také publikací z oboru vojenství. Od roku 1971 v exilu. Po roce 1989 články v časopise Ekonom a Hospodářské noviny.

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Google Logo Google Star
4.6 zákaznické recenze

Výhodné komplety

Kupte knihy hromadně za výhodné ceny!

Procházet