Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Pravidla fotografování a kdy je porušovat

Haje Jan Kamps

Zoner Press | 2012


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Brožovaná
Počet stran: 192
Jazyky: česky
Ilustrátor: Haje Jan Kamps
Překladatel: Tomáš Suchánek
Edice: Encyklopedie - grafika a fotografie 52x
Vydání: Vyd. 1
ISBN: 978-80-7413-201-8 (brož.)
Vydáno v: Brno
Vystaveno: čt 10. listopadu 2022 12:41
Číslo položky: 436378

Dobrý fotograf potřebuje znát pravidla fotografování, skvělý je dokáže porušovat.

Každý fotograf, bez ohledu na to, zda fotografuje filmovým nebo digitálním fotoaparátem, kompaktem nebo zrcadlovkou, či dokonce telefonem, by měl znát alespoň základní pravidla fotografování. Pomineme-li některé specifické problémy vztahující se víceméně pouze k fotografii (např. souhlas modelu), většina pravidel se zabývá kompozicí, obsahem a formou fotografického sdělení. Pravidla, která v těchto oblastech v současné době uznáváme jako „správná“, vyhovují estetickému cítění a vnímání většiny populace a vyvíjela se po celá staletí. Jedním z nejznámějších příkladů je pravidlo zlatého řezu a jeho nesčetných variant, jehož původ sahá až do starého Řecka, nebo podstatně mladší šerosvit – objev italských a holandských umělců 15. století.

Autor ale nezabíhá příliš hluboko do teorie, jeho kniha představuje praktické ukázky vybraných fotografických pravidel a základní a jednoduchá vysvětlení, proč je správné je dodržovat. Proti tomu jsou postaveny příklady, kdy (a také proč) je dobré tato pravidla v některých případech porušit. U každé fotografie jde především o to, zaujmout diváka, upoutat jeho pozornost, a – v ideálním případě – ho dokonce přimět o snímku přemýšlet nebo se k němu vracet. Naučíte-li se pravidla respektovat a aplikovat, mohou být vaše snímky standardně dobré, a budete-li mít štěstí, může některý být i skvělý. Nedodržení pravidel vede většinou ke špatným snímkům. Pouze někdy se může podařit, že pravidla porušíte a podaří se snímek, na který jste dlouho čekali. Může to být náhoda, ale pokud budete fotografická pravidla dobře znát a budete vědět, kdy a jak je porušit, bude ta šťastná náhoda kolem vás kroužit častěji.

Komentáře ke knize
Haje Jan Kamps

Haje Jan Kamps je nizozemský fotograf, spisovatel na volné noze, novinář a také editor. Proslavil se zejména díky svému blogu, kde zaobírajícím se fotografováním, a také díky knize Makrofotografie. Momentálně žije ve městě Bristol.

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Google Logo Google Star
4.6 zákaznické recenze

Výhodné komplety

Kupte knihy hromadně za výhodné ceny!

Procházet