Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Písně lásky a žalu

Ovidius

Československý spisovatel | 1965

Kategorie:

49 Kč 35 Kč

Stav:
Dobrý, bez sp
Dostupnost: Skladem na prodejně
Vazba: Pevná s obálkou
Počet stran: 138
Jazyky: česky
Překladatel: Ivan Bureš
Edice: 4. svazek ed. Klub přátel poezie. Základní řada 125x, Klub přátel poezie 175x
Vydání: 1
ISBN: 22-106-65
Vydáno v: Praha
Náklad: 32 500 ks
Poznámka: obálka Zdenek Seydl
Vystaveno: ne 13. června 2021 11:14
Číslo položky: 194781

Rudolf Mertlík: Ovidius - písně lásky a žalu.

Kniha je výbor z díla sestavený Rudolfem Mertlíkem a obsahuje v podstatě průřez Ovidiovou básnickou tvorbou (Publius Ovidius Naso, 43 př. n. l. – 18 n. l., byl římský básník).
Mertlík je současně spolu s Ivanem Burešem i překladatelem z latinských originálů (Amores, Heroides, Ars amatoria, Remedia amoris, Tristia a Epistulae ex Ponto) a doplnil i bibliografickou poznámku a doprovodný text.

Komentáře ke knize
Ovidius

Publius Ovidius Naso byl římský, latinsky píšící básník. Proslavil se především díly Proměny a Umění milovat. Ovidius pocházel z bohatého rodu, který patřil k jezdeckému stavu. Velmi brzy byl poslán na studia do Říma, kde studoval na přání svého otce právo a rétoriku. Studia však zanedbával a projevoval se spíše jako básník. Po ukončení studia v Římě byl poslán do řeckých Athén, kde ve studiu pokračoval a následně cestoval po Malé Asii a prošel též Sicílii. Po návratu do Říma krátce zastával několik nižších úřadů, ale pak, zhruba v letech 29–25 př. n. l., se vzdal veřejné práce a věnoval se pouze literatuře, ke zjevné nelibosti svého otce. K jeho přátelům a spolupracovníkům v Římě patřili Albius Tibullus, Quintus Horatius Flaccus nebo Sextus Propertius. Jeho mecenášem byl Marcus Valerius Messalla Corvinus. Třikrát se oženil, potřetí s příbuznou císaře Augusta. Roku 8 Augustus vydal rozkaz, aby Ovidius opustil Řím a usídlil se ve městě Thomis, jež leží v dnešním Rumunsku a nazývá se v současnosti Konstanca. Své vyhnanství nesl velmi těžce – prosil Augusta , aby mu byla udělena milost nebo aby byl poslán do nějakého příznivějšího místa . Tyto prosby nebyly vyslyšeny a nebylo mu splněno dokonce ani přání, aby byl pohřben v Římě. Proč byl poslán do vyhnanství, není známo. Soudí se, že se pravděpodobně stal spolupachatelem cizoložství Augustovy vnučky Julie, která byla z Říma vyhnána ve stejné době jako Ovidius. Logiku by to dávalo i vzhledem k tomu, že Augustus byl velkým zastáncem monogamie a vydal k jejímu posílení speciální zákon, který cizoložství trestal tvrději než dříve. Prakticky jisté je, že se nejednalo o politický čin, ale o něco v souvislosti s Augustovou rodinou. Často se jako možný důvod vyhnání udává, že svými knihami Ars Amatoria narušil mravní výchovu mláde...

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Potřebujete místo v knihovně?

Prodejte své knihy přes aplikaci Booxy!

Zjistit cenu