Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Padají s nebe květy : Výbor z básnického díla

José Martí

Státní nakladatelství krásné literatury, hudby a umění | 1958


49 Kč 39 Kč

Stav:
Dobrý, zašlá obálka
Dostupnost: Skladem pro e-shop
Vazba: Brožovaná s obálkou
Počet stran: 211
Jazyky: česky
Překladatel: Vlastimil Maršíček
Edice: 178. svazek ed. Světová četba 678x
Vydání: 1
Vydáno v: Praha
Vystaveno: st 13. října 2021 14:22
Číslo položky: 229626

Výbor z básnického díla kubánského revolucionáře, politika, publicisty a básníka (1853-1895) podává průřez jeho tvorbou od mladistvých veršů až po zralé, umělecky vytříbené básně. Hlavními inspiračními zdroji Martího poezie jsou city rodinné a milostné, vroucí vlastenectví, zamyšlení nad lidským osudem a obdiv ke krásám přírody.

Ze španělských originálů vybral a přebásnil Vlastimil Maršíček za jazykové spolupráce Tomáše Tománka, Anny Kodýtkové a Jaroslava Kuchválka ; předmluvu napsal Tomáš Tománek ; poznámky Vlastimil Maršíček.

Komentáře ke knize
José Martí

José Martí byl kubánský národní hrdina, vůdčí osobností kubánského hnutí za nezávislost na Španělsku. Byl také básníkem, novinářem, spisovatelem a politickým teoretikem. Jeho verše jsou základem známé písně Guantanamera. Byl synem Mariana Martího Navarry a jeho ženy Leonor Pérez Cabrera. Již v 16 letech se dostal do vězení za psaní novinových článků na podporu povstání a po dvouletém vězení musel opustit Kubu. Po studiích práv a filozofie v Madridu a Zaragoze se nejdříve usadil v Mexiku, později se přestěhoval do New Yorku. V americkém exilu se dlouhá léta snažil sjednotit kubánské politiky usilující o nezávislost své země. Zastával názor, že v budoucím politickém vývoji Kuby nemá hrát armáda hlavní roli. Jeho další názory, jako například odpor k USA, volání po rovnosti ras a důraz na vzdělání kubánského lidu byly klíčové nejen pro nadcházející boj o nezávislost ostrova, ale i pro další vývoj Kuby. Zahynul ve srážce povstaleckých oddílů se španělskou armádou v únoru 1895. Jeho manželkou byla María del Carmen de Zayas-Bazán e Hidalgo , s níž měl syna Josého Francisca Martího y Zayase Bazána .

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Dárkové poukazy nově v nabídce.

Hledáte dárek pro náročné knihomoly?

Vybrat