Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Otrantský zámek : Starý anglický baron , Vathek , Sicilský román

Ann Ward Radcliffe, Horace Walpole, William Beckford, Clara Reeve, Ann Radcliff

Odeon | 1970


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná s obálkou
Počet stran: 722
Jazyky: česky
Překladatel: Emanuel Tilsch, Hana Skoumalová, Taťána Tilschová, W Marshall
Edice: Anglický gotický román 10x
Vydání: Anglický gotický román (1.)
Vydáno v: Praha
Náklad: 15 000 ks
Poznámka: obálka Jaroslav Šváb
Vystaveno: pá 1. listopadu 2019 11:09
Číslo položky: 75808

Soubor prvních gotických románů, jimž dominuje Walpolův Otrantský zámek (1764). Příběh zasazený do středověké Itálie, v němž se ve zdech gotického hradu, v jeho podzemí i blízkém okolí naplňuje za pomoci nadpřirozených jevů záhadná věštba, že vláda v otrantském knížectví, až dozraje čas, přejde z moci nezákonného uchvatitele do rukou právoplatného dědice... Známé je též filmové zpracování J. Švankmajera.

Uspořádal a předmluvu („Romány, ve kterých straší“) a doslov („Průkopníci gotického románu“) napsal Jaroslav Hornát.

Komentáře ke knize
William Beckford

Klasický autor gotického románu W. Beckford byl prvním , který do tohoto žánru přinesl orientální příběh - byl jím jeho román Vathek. Daleko více než jako spisovatele jej však proslavil jeho sen vybudovat nejvyšší dům v celé Anglii.Byl synem londýnskýho primátora, poslancem a navíc vlastnil plantáže cukrové třtity na Jamajce. Jakožto milionář si to tedy mohl dovolit a svůj sen započatl uskutečnovat stavbou sídla napodobujícího gotickou katedrálu ve panství Fonthill. Pokaždé když však byla tato stavba dostavěna vzápětí celá spadla .Beckford byl člověkem velice výstředním a čím byl starší , tím byl výstřednější. Byl znám především svými sexuálními excesi s muži , které pronikly dokonce do dobového tisku.

Horace Walpole

Horatio Walpole, 4. hrabě z Orfordu známý jako Horace Walpole byl anglický politik, architekt a preromantický spisovatel. Je považován za zakladatele žánru gotického románu a je znám také jako autor mnoha čtivých dopisů, nabízejících živý obraz intelektuální aristokracie jeho doby. Narodil se jako třetí a nejmladší syn britského předsedy vlády Roberta Walpola a jeho manželky Catherine. Vzdělání získal nejprve na chlapecké internátní škole Eton College a pak na Univerzitě v Cambridgi v King's College. Po absolvování univerzity se Walpole roku 1739 společně s básníkem Thomasem Grayem vydal na cestu po Evropě. Navštívili Francii, Švýcarsko a Itálii, kde se pohádali a jejich přátelství se až do roku 1745 přerušilo. Po návratu do Anglie roku 1741 byl Walpole zvolen do Dolní sněmovny britského parlamentu. Byl poslancem až do roku 1769, ale nikterak v politice nevynikl. Vedl pohodlný život bohatého šlechtice, protože díky svému otci vykonával dobře placené funkce ve státní správě, posléze po něm zdědil majetek a roku 1791 získal majetek i po synovi svého nejstaršího bratra, od kterého na něj také přešel titul hraběte z Orfordu. Sbíral starožitnosti a jihozápadně od Londýna v Twickenhamu si v letech 1749-1776 přestavěl v novogotickém slohu dům pojmenovaný Strawberry Hill House, čímž oživil gotický styl mnoho desetiletí před svými viktoriánskými následovníky. V domě měl dokonce vlastní tiskárnu pro podporu své literární činnosti. Jeho klasicistní současníci však považovali tento dům připomínající hrad za vyloženě barbarský. Jeho literární dílo je velmi různorodé. Je autorem pamětí z doby Jiřího II. a Jiřího III., rozsáhlé korespondence, různých pojednání , poezie i dvou divadelních her. Jeho nejznámějším dílem je román Otrantský zámek, považovaný za první gotický román. K jeho napsání jej údajně inspiroval sen, který se mu zdál ve Strawberry Hill v červnu roku 1764, ...

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Výhodné komplety

Kupte knihy hromadně za výhodné ceny!

Procházet