Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

O tanci

Lúkianos

J. Remoiser | 1930


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Volné listy v obálce
Počet stran: 44
Jazyky: česky
Překladatel: Jan Rey
Edice: 2. svazek ed. Terpsichora 1x
Vydáno v: Praha
Poznámka: chybí strany 33 - 40 a zadní obálka
Vystaveno: st 9. prosince 2020 12:14
Číslo položky: 134622

V množství spisů Lukiana, z nichž jsou některé autorsky sporné, dominují dialogy, zejména dialogická satira, kterou stylisticky zdokonalil. Spiskem předkládá čtenáři své názory na taneční umění, kterým myslí především ve své době oblíbené umění pantomimické.
Český překlad fiktivních dialogů řecky píšícího filozofa, spisovatele a řečníka Lukiana ze Samosaty (2. stol. n. l.), s Kratonem, jehož účastníci polemizují o úloze a postavení tance mezi jednotlivými druhy umění a ve společenském životě.

Komentáře ke knize
Lúkianos

Lúkianos ze Samosaty, lat. Lucianus Samosatensis byl starověký řečník, satirik a filosof, který psal řecky. Lúkianos se narodil v nemajetné rodině v Samosatě na horním toku Eufratu, dnes Samsat v jihovýchodním Turecku blízko hranic se Sýrii. Učil se nejprve sochařem, ale pak se rozhodl pro dráhu řečníka a spisovatele. Hodně cestoval po celém Středomoří až po Gallii, deset let žil v Athénách, byl také v Římě a uměl trochu latinsky. V pozdním věku se stal úředníkem v Alexandrii, kde snad také zemřel . Lúkianovo dílo bylo velmi oblíbené, i když nepsal lidovou řečtinou své doby, nýbrž slohem i jazykem klasické doby. Pod jeho jménem se uvádí 80 spisů, z nichž asi 70 je pravých. Psal nejprve jednoduché dialogy z běžného života a lehké kritické satiry o náboženství , o marnivosti bohatých , o prostitutkách nebo o lidské hlouposti. Později psal ostřejší satiry o slavných lidech nebo o filosofech , o historii a také fantastické příběhy . Díky satiře „Pravdivé příběhy“ je někdy označován za jednoho ze zakladatelů science fiction. V díle Lúkiána se například také dozvídáme, že obyvatelé antického světa již znali zkamenělé otisky stop pravěkých živočichů, interpretovali je však jako pozůstatky mytických heroů . Lúkianovo dílo se těšilo velké pozornosti v humanismu a Erasmus Rotterdamský vydal spolu s Thomasem Morem roku 1506 jeho spisy. Hodně se četl také v osvícenství, kdy se podle jeho popisů malovaly obrazy i psaly divadelní hry.

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Nevíte co číst?

Pošleme vám knihu z vašeho oblíbeného žánru jen za 29 Kč.

Zjistit více