Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Novoplatonismus a paramádvaita : srovnávací studie a překlad Spandakáriky

Michal Just

DharmaGaia | 2015

Štítky:

Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Brožovaná
Počet stran: 229 stran
Jazyky: česky
Edice: 8. svazek ed. Religio 6x
ISBN: 978-80-7436-059-6
Vydáno v: Praha
Vystaveno: čt 2. června 2022 11:56
Číslo položky: 343816

Novoplatonismus, pozdně antický platónský filosofický systém byl v posledních sto letech opakovaně srovnáván s některými proudy indické filosofie. Bylo tomu tak jednak pro jeho monistické tendence, jednak pro důraz na osobní zkušenost kontemplujícího filosofa, jehož jednotlivé roviny kontemplace byly zároveň klíčem k pochopení jednotlivých rovin jeho hierarchicky uspořádaného metafyzického systému. Jen méně často byl brán do úvahy radikální holismus, zejména patrný u Plótina, a to byl zřejmě důvod, proč z hledáčku srovnávacího bádání po celé století unikal monismus indické paramádvaity, ve své zralé podobě rovněž velmi holistického vyznění.
Této pomyslné niky ve srovnávacím bádání se ujímá Novoplatonismus a paramádvaita, průkopnický text, který se snaží porovnat oba systémy, zaměřujíc se přitom na jejich hlavní protagonisty, Plótina na straně řecké a Abhinavaguptu na straně indické.
Vedle historické studie na téma Plótinos-Indie, obsahuje kniha stručný úvod do obou srovnávaných systémů, následovaný rozborem některých společných témat. V závěru knihy čtenář najde překlad jednoho z klíčových paramádvaitových textů, Spandakáriky, opatřený stručným komentářem českého překladatele.

Komentáře ke knize
Michal Just

Mgr. Michal Just , narozen v Praze, žije v Mičovicích na Lhenicku. Vystudoval filozofii na FFUK, doktorandem na Katedře filosofie a dějin přírodních věd , disertační práce Novoplatonismus a paramádvaita. V letech 2001–2006 působil jako pedagog na Literární akademii Josefa Škvoreckého v Praze . Zabývá se srovnávacím studiem řecké a indické filozofie a indickou estetikou, jmenovitě naukami indického estetika a filozofa Abhinavagupty.

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Nevíte co číst?

Pošleme vám knihu z vašeho oblíbeného žánru jen za 29 Kč.

Zjistit více