Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Nepřemožitelný : historie první severní války

Peter Englund

Nakladatelství Lidové noviny | 2004


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná
Počet stran: 772
Jazyky: česky
Překladatel: Dagmar Hartlová
ISBN: 80-7106-490-4
Vydáno v: Praha
Vystaveno: čt 9. března 2023 15:29
Číslo položky: 515120

Podtitul: Historie první severní války

Historie válek, které vedli Švédové ve druhé polovině 17. století proti Polsku a Dánsku.

Velmi rozsáhlá historická studie volně navazuje na autorovu knihu Nepokojná léta. V té líčil historii třicetileté války (1618–1648). Válečnými událostmi čtenáře provázela postava švédského válečníka Erika Dahlbergha. Tato postava vystupuje i v této části druhé, ovšem hlavní historickou postavou je tentokráte švédský král Karel X. Gustav. Tento král vedl v padesátých letech 17. století válku s Polskem a později s Dánskem. Oba tyto navazující válečné konflikty autor velice zeširoka popisuje. Postava krále je zachycena od narození až do smrti v roce 1660.

Ze švédského originálu „Den Oövervinnerlinge. Om den svenska stormaktstiden och en man i dess mitt“ přeložila Dagmar Hartlová. Doslov, přehled dat a událostí a odborná revize Zdeněk Hojda.
Na vazbě použito obrazu Karla Fabritia „Strážný“ (Státní muzeum Schwerin). Ilustrace z dvousvazkového spisu Samuela von Pufendorfa „De rebus a Carolo Gustavo Sueciae rege gestis commentariorum libri septem“, Norimberk 1696 (Strahovská knihovna). Větší část rytin je dílem Willema Swiddeho (datováno 1688), předlohou byly v mnoha případech kresby a náčrty Erika Jönssona Dahlbergha.

Komentáře ke knize
Peter Englund

Peter Englund je švédský historik a spisovatel. Od roku 2002 je členem Švédské akademie. Peter Englund vystudoval archeologii, historii a filozofii na Univerzitě v Uppsale. Doktorský titul získal za disertaci Ohrožený dům v roce 1989. Už o rok dříve publikoval bestseller Poltava , popisující bitvu u Poltavy v roce 1709 mezi švédským králem Karlem XII. a ruským carem Petrem Velikým. Poltava jej proslavila a byla přeložena do mnoha světových jazyků. Další kniha Nepokojná léta. Historie třicetileté války byla oceněna prestižní Augustovou cenou a bývá považována za jeden z nejlepších moderních popisů třicetileté války. Na Nepokojná léta volně navázala kniha Nepřemožitelný , ve které se zabýval historií první severní války. Do češtiny byla ještě přeložena kniha Stříbrná maska věnovaná životu švédské královny Kristiny. Jeho knihy bývají ve Švédsku prodávany ve statisícových nákladech a byly přeloženy do mnoha světových jazyků. Od roku 2001 působí Peter Englund jako profesor historie na University College of Film, Radio, Television and Theatre ve Stockholmu. Roku 2002 získal Literární cenu Selmy Lagerlöfové. Ve svých dílech úspěšně kombinuje popis dějin s životopisy méně známých jednotlivců. Velmi často používá odbočky, ve kterých zevrubně popisuje určité téma. Nezůstává u zásadních historických faktů, ale popisuje i způsob myšlení či všední život. Tento způsob ojediněle vede až k používání nedůvěryhodných zdrojů.

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Dárkové poukazy nově v nabídce.

Hledáte dárek pro náročné knihomoly?

Vybrat