Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Návrat slov

Goce Smilevski

Odeon | 2016

Zobrazit vše

Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná s obálkou
Počet stran: 240
Jazyky: česky
Překladatel: Dagmar Dorovská, Ivan Dorovský
Edice: 180. svazek ed. Světová knihovna 512x
Vydání: Světová knihovna (od 2000) (180.)
ISBN: 978-80-207-1683-5
Poznámka: obálka Ivan Brůha
Vystaveno: so 5. února 2022 15:59
Číslo položky: 277564

Nejnovější prozaický text úspěšného makedonského spisovatele Goceho Smilevského Návrat slov není rozsáhlý a nejde o román v klasickém, nýbrž spíše v postmoderním pojetí příběhu. Próza začíná větou: Na počátku mého života byla slova. Poté mladá šestnáctiletá dívka, která se narodila roku 1099, vypráví příběh o svém životě s matkou v malém pokojíku s krejčovskou dílnou na levém břehu Seiny v Paříži. Dívka dostala jméno Heloisa údajně proto, aby co nejvíce znělo jako Helios – Slunce. Když jí bylo osm let, její strýc, v jehož domě bydleli, ji odvedl do kláštera v Notre Dame, aby se vzdělávala v gramatice, rétorice, dialektice, aritmetice, astronomii, hudbě, latině, starořečtině a hebrejštině. Tam se s ní sblížil nejmladší učitel katedrální školy Abelard a dosáhl toho, že mu její strýc dovolil, aby se nastěhoval do jeho domu a mohl dívku učit…

A zde začíná tragický milostný osud Abelarda a Heloise, jeden z nejznámějších a nejdramatičtějších příběhů skutečné lásky všech dob. Smilevského vyprávění je po mnoha stránkách zvláštní, nevšední, nejednou připomíná prózy Umberta Eca. Je proloženo dobře formulovanými dialogy a filozofickými úvahami o životě, svobodě, o smrtelném hříchu, k němuž řadí lhostejnost jako hřích osmý, o vládnutí a moci či rozdělení společnosti.

Komentáře ke knize
Goce Smilevski

Narodil se roku 1975 v Makedonii. Studoval na Karlově univerzitě v Praze, na Středoevropské univerzitě v Budapešti a na univerzitě v rodném městě. Po debutovém románu „Planeta nezkušenosti" následovala próza „Rozhovor se Spinozou" . Za svůj třetí román „Freudova sestra" obdržel roku 2010 Cenu Evropské unie za literaturu.

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Google Logo Google Star
4.6 zákaznické recenze

Nevíte co číst?

Pošleme vám knihu z vašeho oblíbeného žánru jen za 29 Kč.

Zjistit více