Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Mýtus českého národa, aneb, Národopisná výstava českoslovanská 1895

Irena Štěpánová, Stanislav Brouček, Ludmila Sochorová

Littera Bohemica | 1996


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná s obálkou
Počet stran: 167
Jazyky: česky
ISBN: 80-85916-12-6
Vydáno v: Praha
Poznámka: obálka Viola Vlčková
Vystaveno: pá 2. listopadu 2018 10:55
Číslo položky: 43700

Národopisná výstava českoslovanská v roce 1895 byla mimořádnou kulturní a společenskou událostí posledního desetiletí 19. století. Trvala půl roku a navštívily ji dva milióny diváků.
Česká společnost jejím prostřednictvím demonstrovala před celou Evropou, hlavně však v tehdejším rakousko-uherském soustátí, svou národní identitu a snahu o politickou emancipaci.
Tým autorů se snaží přiblížit neobyčejnou atmosféru výstavy, všímá si reálných i mýtických kulturních fenoménů, které měly reprezentovat dobově podmíněnou ideu češství.

Komentáře ke knize
Irena Štěpánová

Vystudovala etnografii a sociologii, působí na ústavu etnogarfie FF UK. Posledních deset let obrací svou pozornost stále výrazněji k dějinám etnografie. Podílela se na vzniku publikace o Národopisné výstavě českoslovanské, nazvané Mýtus českého národa. Je spoluautorkou monografie o ženách Náprstkovy rodiny. Zajímají ji osobnosti, které svou prací, úsilím, vztahy, zálibami a sympatiemi ovlivňovaly dějiny české a v širších souvislostech i evropské etnografie. Její studie o Boženě Němcové, Teréze Novákové, příspěvky o ženských spolcích, vzdělávání a kulturních aktivitách jsou vnímány jako kulturně historické práce a zároveň i jako příspěvky z oboru dějin rodu, gender studies.

Stanislav Brouček

PhDr. Stanislav Brouček, CSc. Česká emigrace, imigrace do ČR, dějiny oboru, teorie etnicity Narozen 1947 v Poličce 1970 - FF UK, historie-čeština 1972 - PhDr. 1977 - CSc. V Etnologické ústavu pracuje od 1974, v letech 1990 - 1998 byl jeho ředitelem. Vyučuje na Pedagogické fakultě UJEP v Ústí n.L. a FF MU v Brně.

Ludmila Sochorová

Narozena 28.6.1942 v Praze. Doc. PhDr., CSc., etnoložka, folkloristka, zaměřená na oblast lidového divadla.

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Google Logo Google Star
4.6 zákaznické recenze
Lidé také hledají

Výhodné komplety

Kupte knihy hromadně za výhodné ceny!

Procházet