Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Mistrova lekce

Zdeněk Vančura, Henry James

Státní nakladatelství krásné literatury, hudby a umění | 1961

Kategorie:
Štítky:

49 Kč 39 Kč

Stav:
Dobrý, oděrky
Dostupnost: Skladem pro e-shop
Vazba: Brožovaná s obálkou
Počet stran: 261, [3]
Jazyky: česky
Překladatel: Zdeněk Urbánek
Edice: 256. svazek ed. Světová četba 694x
Vydání: 1. vyd. v SNKLHU
Vydáno v: Praha
Náklad: 10 000 ks
Poznámka: obálka František Muzika
Vystaveno: st 24. února 2021 13:01
Číslo položky: 156383

První z nich vypráví příběh přímé, bezelstné a povahou bouřlivácké americké dívky, která si utváří svůj život sama - bez ohledu na moralizování tzv. lepší společnosti. Druhá ironickou formou představuje snahu řešit problém tvůrčí odpovědnosti umělce. Třetí povídka, která pochází z autorova pozdějšího tvůrčího období, je jemným psychologickým portrétem člověka, který celý svůj život prožil ve strachu před nenadálým neštěstím a teprve ve stáří pochopí, že touto ranou je jeho vlastní osamělost.

Komentáře ke knize
Zdeněk Vančura

Narozen 11.1.1903 v Praze, zemřel 5.5.1974 tamtéž. PhDr., DrSc., profesor americké literatury a kultury na Universitě Karlově v Praze, ředitel Ústavu jazyků a literatury Československé akademie věd v Praze, člen korespondent Československé akademie věd v Praze. Práce v oboru dějin americké a anglické literatury, filosofie, ekonomie, autor slovníků a čítanek, publikoval též anglicky. Překladatel z angličtiny a němčiny.

Henry James

Henry James byl americký spisovatel a kritik. Od roku 1876 žil trvale v Londýně. Narodil se v rodině myslitele a teologa Henryho Jamese staršího , kterému bohaté dědictví umožnilo žít podle vlastních představ. Měl tři bratry, z nichž starší bratr William se stal významným psychologem, a sestru Alici , jejíž deníky, vydané dlouho po její smrti , způsobily ve své době značný rozruch, protože v nich ostře komentovala britský styl života i jmenovitě konkrétní osoby. V létě roku 1855 odcestovala celá rodina do Evropy. Dětem se dostávalo vzdělání od domácích učitelů a Henry krátkodobě navštěvoval školy v různých místech Evropy . Vedle toho intenzivně četl francouzskou, anglickou a ruskou literaturu V roce 1862 se přihlásil ke studiu práv na Harvardově univerzitě, ale nedokončil ho. Vrátil se do Evropy. V Londýně se setkal s řadou osobností . Cestoval po Francii a Itálii a v roce 1875 se usadil v Paříži. Zde se spřátelil s Ivanem Sergejevičem Turgeněvem. Ten jej uvedl do společnosti pařížských spisovatelů, jako byli: Gustave Flaubert, Émile Zola, Alphonse Daudet, Guy de Maupassant nebo Edmond de Goncourt. Následujícího roku odjel do Londýna, kde se nakonec usadil. Jako projev loayality ke své druhé vlasti a rovněž jako protest proti otálení Spojených států se vstupem do první světové války se v červenci 1915 přihlásil k britskému občanství. V prosinci 1915 jej postihl záchvat mrtvice, na jehož následky v únoru 1916 v Londýně zemřel. Jeho tělo bylo zpopelněno a popel uložen na hřbitově v Cambridge, Massachusetts. První povídku Tragédie omylu otiskl roku 1864 anonymně v únorovém čísle magazínu The Continental Monthly . Od roku 1865 přispíval pravi...

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Google Logo Google Star
4.6 zákaznické recenze

Nevíte co číst?

Pošleme vám knihu z vašeho oblíbeného žánru jen za 29 Kč.

Zjistit více