Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

K2 / 8611 m : příběh horolezce, který bez použití kyslíkového přístroje vystoupil na druhou nejvyšší horu světa

Josef Rakoncaj, Miloň Jasanský, M Jasanský

Kruh | 1986


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná s obálkou
Počet stran: 138
Jazyky: česky
Edice: Okamžiky 57x
Vydání: 1
ISBN: 46-001-86
Vydáno v: Hradec Králové
Náklad: 62 700 ks
Poznámka: obálka Hana Blažejová
Vystaveno: čt 24. června 2021 16:27
Číslo položky: 199244

Příběh z druhé nejvyšší hory světa je dramatickou partií se šťastným koncem, je mozaikou střípků nevšedních dnů, sugestivně odhaluje nitro horolezecké expedice, ale především je sondou do psychiky muže, kterého odholání, lezecké umění a vůle dovedly až k himálajské obloze. Cesta to rozhodně nebyla snadná. Kolik námahy stálo,než se tuny potravin a horolezeckého vybavení podařilo vynosit do výškových táborů, kolik úsilí vyžadovala jejich budování v prostředí krutě ochuzeném o kyslík, jak zrádně se dokázaly chovat příkré svahy obávané osmitisícovky, na nichž jediné uklouznutí stoupacích želez, sebemenší nepozornost mohly znamenat pád do několikametrové hlubiny. K tomu vítr, nekonečné zavěšování jistících lan, mráz, laviny...

Komentáře ke knize
Josef Rakoncaj

Josef Rakoncaj, přezdívaný Rak je jeden z nejúspěšnějších českých horolezců, trenér horolezectví, autor knih o horolezectví a podnikatel v oblasti speciálního oblečení a vybavení pro trekking a horolezecké výpravy. Je ženatý a mezi jeho koníčky patří létání s ultralehkými letouny. Reprezentantem ČSSR byl od roku 1975. Na pískovcích Českého ráje udělal více prvovýstupů od roku 1976. V evidenci horolezeckých cest v České republice má evidováno 54 prvovýstupů. V roce 1983 a znovu o tři roky později vystoupil na vrchol druhé nejvyšší hory světa K2; to z něj udělalo vůbec prvního člověka na světě, který tuto horu zdolal dvakrát. V roce 1986 jako první horolezec na světě vystoupil podruhé na vrchol K2. Společně s Radkem Jarošem patří mezi nejúspěšnější české horolezce v počtu úspěšných výstupů na osmitisícové vrcholy. Josef Rakoncaj je zakladatelem a majitelem rodinné firmy Sir Joseph. V r. 1971 si začal šít vlastní horolezecké oblečení, nejdříve pro sebe, později pro své spolulezce a kamarády. Využíval svých bohatých zkušeností z expedic, upravoval střihy a vymýšlel praktické detaily usnadňující pohyb v náročných lezeckých terénech a při pobytu ve vysokých nadmořských výškách hledal nové funkční materiály. Bezprostředně po sametové revoluci zahájil svou podnikatelskou činnost. Vyrábět začal v malých výrobních prostorách a s doma pracujícími švadlenami. Jeho výrobky se rychle staly žádanými nejen v České republice, ale i v zahraničí. A tak se výroba mohla rozvíjet a Josef Rakoncaj vybudoval výrobní dílnu. V r. 1994 nastoupil do firmy syn Josefa Rakoncaje, Lukáš a v r. 2001 jeho dcera Lucie.

Miloň Jasanský

Je publicista, textař reklamní agentury Kvart Hradec Králové, manažer kanadského cestovatele českého původu Leoše Šimánka, spoluautor knih: Můj život s hokejkou , K 2 8611 m, Tulákem ve větru Himaláje, Na hrotech zeměkoule .

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Výhodné komplety

Kupte knihy hromadně za výhodné ceny!

Procházet