Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Jóga - od staré Indie k dnešku : 2 - od staré Indie k dnešku

Boris Merhaut, Milada Bartoňová, Zdeněk Bašný, Rudolf Skarnitzl

Avicenum | 1971

Zobrazit vše

Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná s obálkou
Počet stran: 232
Jazyky: česky
Vydání: 1
ISBN: 08-027-71
Vydáno v: Praha
Náklad: 40 000 ks
Vystaveno: po 20. března 2023 10:31
Číslo položky: 521043

Ucelený výklad o sestavě prostředků, jimiž je dosahováno psychické osvobození a fyzické uvolnění od nežádoucích tlaků, probírá jednotlivá odvětví jógy, která si hledí různých stránek lidské osobnosti a její aktivity. Značná část svazku je věnována tělesným pozicím, pak dechovým cvikům a cvičením mysli. Objasnění historie a systému je vázáno na srovnání s poznatky moderní psychologie a na hledisko terapeutického využití v léčebné praxi.
(Databáze Národní knihovny ČR)

Komentáře ke knize
Boris Merhaut

Narozen 6. 1. 1924 v Praze, zemřel 26. 9. 2016 v Jindřichově Hradci, PhDr., unitář, indolog, odborný pracovník Orientálního ústavu AV , jógín, popularizátor jógy, hnutí Nového věku a alternativních životních stylů, spoluiniciátor vzniku "školy životních nauk" Kastálie v Horním Bolíkově, hlubinný ekolog, zakladatel Nadace Zelené alternativy, psycholog, člen Světové federace duševního zdraví, překladatel, publicista, redaktor Zdravotnických novin , Zpravodaje alternativních zemědělců.

Rudolf Skarnitzl

PhMr. Rudolfa Skarnitzl, * 11.11.1925 ve Stuttgartu, žije v ČR, se přes 60 let svého života zabývá teoretickou i praktickou stránkou tradiční jógové filozofie. Jeho tvorba i praxe byla v pozdější době - a dodnes stále je - inspirována životem a učením Šrí Ramany Maháršiho - indického mudrce, který žil v letech 1879 - 1950, a také několika osobními setkáními s Annamalai svámím - plně realizovaným žákem Šrí Ramany Maháršiho. Rudolf Skarnitzl přednášel jak pro širokou veřejnost, tak i pro posluchače Jógové terapie - dvouletého studia FTVS UK, kteří na jeho stránkách mohou najít doplnění nebo rozšíření přednáškových témat. Pravidelná přednášková činnost pro veřejnost začala v roce 1998 a skončila počátkem roku 2011. Přednášky se konaly v Kulturním domě Vltavská, v Kulturním centru Zahrada, nejčastěji pak v Galerii Cesty ke Světlu a příležitostně i ve Škole jógy v Bašti u Prahy. Základním tématem přednášek je spirituální odkaz Šrí Ramany Maháršiho a tradiční jógová filozofie. Z většiny přednášek byl pořízen hlasový záznam, který je k dispozici.

Milada Bartoňová

PhDr. Milada Bartoňová pochází z moravských Hodslavic. Po ukončení obecné a měšťanské školy pracovala čtyři roky jako dělnice ve Zlíně v Baťové továrně. Již v této době přispívala do časopisu Sbratření, vydávaného Přemyslem Pittrem. Touha po vzdělání jí přivedla do učitelského ústavu ve Valašském Meziříčí a poté na Universitu Karlovu . Vzdělání si dále prohlubovala studiem hindštiny a sanskrtu. Jako redaktorka společensko - vědních edic ve Státní pedagogické nakladatelství připravovala k vydání mj. učebnice a slovníky orientálních jazyků, redigovala spisy J.A.Komenského Milníky její duchovní cesty bylo protestantsky orientované společenství Přátel hlasu svědomí v rodných Hodslavicích, její záhy vzbuzený zájem o východní filosofii a setkání s jejím celoživotním druhem Rostislavem Hoškem. V roce 1967 odjela Milada Bartoňová do Indie, kde pod vedením sv.Satjánandy absolvovala v letech 1967/68 mezinárodní roční kurz jógy ve středisku Bihárské školy sv.Satjánandy. . Po návratu se začala více věnovat systematickému uvádění východní filosofie do praxe, pracovala jako metodička pro jógu v Ústředním ústavu tělesné kultury při ČSTV a v AC Sparta kde vedla se svým životním druhem Rostislavem Hoškem kurzy integrální jógy a vybudovala tak v Čechách základy novodobé integrální jógy. Kurzy vede dodnes. V kurzech i na letních soustředěních spolupracovala mimo jiné i s André Van Lysebethem a indickými jóginy MUDr. Mukundem Bholem, Goyalem, svamí Gítanandou, svamím.Višnudévanandou. Je čestnou místopředsedkyní Střediska jógy svámího Satjánandy v Praze. Za více než třicet let přivedla nebo nasměrovala na cestu duchovního zrání stovky žáků a svým neautoritativním příkladem vychovala desítky následovníků. Přispívala do časopisů Sbratření a Nový Orient, byla koeditorkou časopisů O nás a pro nás a Svítání. Jako spoluautorka se podílela na knize Od staré Indie k dnešku a na publikaci úvah a básní Světlo bdících , v roce 1988 j...

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Google Logo Google Star
4.6 zákaznické recenze

Dárkové poukazy nově v nabídce.

Hledáte dárek pro náročné knihomoly?

Vybrat