Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Jasná voda vůkol

Gavin Maxwell

Mladá fronta | 1978


49 Kč 35 Kč

Stav:
Dobrý až velmi dobrý
Dostupnost: Skladem pro e-shop
Vazba: Pevná s obálkou
Počet stran: 181, obr. příl
Jazyky: česky
Ilustrátor: Eva Hašková
Překladatel: Soňa Vávrová, Eva Soňa Vávrová
Edice: 312. svazek ed. Máj 829x
Vydání: 2. vyd
ISBN: 23-079-78
Vydáno v: Praha
Náklad: 55 000 ks
Vystaveno: út 14. března 2023 13:11
Číslo položky: 517636

Vyprávění nás přivádí na severozápadní pobřeží Skotska, do míst dosud neporušené přírody, kde autor žije po řadu let. Líčí osobitou krásu pusté skalnaté krajiny a moře, pestrost divoké místní fauny i nečetné obyvatele. Hlavní část knížky vyplňují neobvyklé příběhy o zvířatech, které autor důvěrně poznal, zejména pak líčení života ochočených vyder.
Tato kniha byla úspěšně zfilmována pod názvem "Kruhy na vodě".
Z anglického originálu "Ring of Bright Water", vydaného nakladatelstvím Pan Books Ltd. v Londýně roku 1968 přeložila Eva Soňa Vávrová. Přebal a vazbu s použitím kreseb Evy Haškové a osnovu grafické úpravy navrhl Karol Rosmány.
184 stran textu, 16 stran obrazové přílohy.
Druhé vydání.

Komentáře ke knize
Gavin Maxwell

Gavin Maxwell byl skotský přírodovědec a spisovatel literatury faktu, světově známý svými výzkumy vydry hladkosrsté v Iráku. Gavin Maxwell byl nejmladším synem podplukovníka Aymera Maxwella a paní Mary Percyové, páté dcery sedmého Vévody z Northumberlandu. Jeho otcův dědeček, sir Herbert Maxwell, byl archeolog, politik a přírodovědec. Gavin se narodil v kraji Wigtownshire v jihozápadním Skotsku. Jeho příbuzní stále žijí v této oblasti a rodinné dědictví a pozemky jsou v nedalekém Monreithu. Během druhé světové války Maxwell sloužil jako instruktor SOE . V roce 1945 zakoupil malý ostrůvek Soay v Hebridách a pokusil se provozovat lov žraloků k průmyslovým účelům. Svůj podnik vylíčil ve své první knížce "Harpoon at a Venture". V roce 1960 vyšla jeho nejúspěšnější kniha Ring of Bright Water - v Československu vyšla v Mladé frontě poprvé v roce 1975 s titulem "Jasná voda vůkol". Byla úspěšně zfilmována, film se u nás promítal pod názvem "Kruhy na vodě". Gavin Maxwell trpěl celý život bipolární poruchou. V Iráku zkoumal neznámý poddruh vydry hladkosrsté a do Skotska v roce 1957 dovezl samečka jménem Midžbil. Prokázalo se, že Maxwellem ochočované vydry patří k samostatné populaci. Na jeho počest tento druh dostal latinský název "Lutrogale perspicillata maxwelli".

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Adoptujte knihu jen za 29 Kč.

Nemůžete si vybrat? Zvolte si žánr a my vybereme za vás.

Zjistit více