Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Islám v Brně - muslimská komunita očima médií a Brňanů : Islām fī Brnū : muslimská komunita očima médií a Brňanů

Tomáš Melichárek

Lukáš Lhoťan | 2011


99 Kč 49 Kč

Stav:
Velmi dobrý
Dostupnost: Skladem pro e-shop
Vazba: Brožovaná
Počet stran: 130
Jazyky: česky
Vydání: 1. vyd. brož
ISBN: 978-80-904932-0-9 (brož.)
Vydáno v: Pstruží
Poznámka: obálka Igor Látal
Vystaveno: čt 13. ledna 2022 11:20
Číslo položky: 267767

Předkládaná publikace mapuje vývoj brněnské muslimské obce a její integraci do českého kulturního prostředí. Přináší komplexní zpracování působení obce po roce 1990, jehož součástí je analýza jejího obrazu ve všech relevantních médiích a rovněž postoje samotných obyvatel města Brna.
Úvodem je popsán vývoj islámu v Evropě a na našem území, právní statut muslimské náboženské obce a text se zaměřuje také na problematiku výstavby mešit na území České republiky, se zřetelem na mešitu brněnskou. Jádro práce pak tvoří jednak analýza mediálního obrazu brněnské muslimské obce a muslimů žijících na území města Brna, a jednak prezentace výsledků kvantitativního výzkumu veřejného mínění, který autor realizoval v roce 2009 mezi nemuslimskými obyvateli města Brna s cílem zjistit, jak Brňané vnímají muslimskou minoritu a do jaké míry jsou přitom ovlivněni svými náboženskými představami a kulturními stereotypy. Součástí textu je také doslov, v němž autor rozebírá hlavní události, k nimž ve vztahu k muslimské obci v Brně i na území celé ČR došlo od doby realizace výzkumu do současnosti.
Jan Jandourek (komentátor Reflexu a sociolog) na požádáni recenzoval tuto knihu slovy:
"O islámu každý mluví, ale nikdo o něm nic neví. Proto je užitečné, když se objeví dílčí studie, která si všímá života jedné komunity a také mediálního obrazu, jaký tato komunita má. V tomto případě život brněnských muslimů slouží jako "část za celek". Pokud lidé chtějí s něčím polemizovat nebo souhlasit, mají znát základní fakta, aspoň některá, aby bylo kde začít. Poznání samo o sobě nezaručuje toleranci, jak dějiny ukazují, ale i když není podmínkou dostačující, je podmínkou nutnou. Proto je podle mě dobré život jedné konkrétní muslimské komunity poznat."

Komentáře ke knize
Tomáš Melichárek

Narozen r. 1985. Religionista, zabývá se také managementem v kultuře a mapováním činnosti muslimů na našem území. Pracuje jako editor v čtvrtletníku Přes, který se zabývá migrací a občanskými právy.

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Google Logo Google Star
4.6 zákaznické recenze

Potřebujete místo v knihovně?

Prodejte své knihy přes aplikaci Booxy!

Zjistit cenu