Galerie
Objednávky po 18. 12. 2025 již pravděpodobně nebudou doručeny do Vánoc.
Objednávky po 18. 12. 2025 již pravděpodobně nebudou doručeny do Vánoc.
| Stav: |
Dobrý
|
|---|---|
| Vazba: | brožovaná |
| Počet stran: | 47 |
| Jazyk: |
|
| Edice: | Moje záliby |
| Vydání: | Vyd. 1. |
| Vydáno v: | Praha |
| Vystaveno: | 15. 3. 2025 10:55 |
| Číslo položky: | 1178045 |
Miroslav Smotlacha byl český potravinářský chemik a popularizátor mykologie a houbaření, čestný předseda České mykologické společnosti. Narodil se v Praze-Vinohradech. Vystudoval reálné gymnázium Karla Sladkovského v Praze a absolvoval Vysokou školu chemicko-technologického inženýrství v Praze s konečným zaměřením na chemii potravinářskou a kvasnou. Pracoval jako technolog-vedoucí technického rozvoje a výzkumu na generálním ředitelství o. p. Mrazírny. Miroslav Smotlacha i jeho otec František Smotlacha jsou pohřbeni na hřbitově Olšany – konkrétně na VII. hřbitově, 23 oddělení, č. hrobu 3. Houbám se věnoval již od dětství, přestože nesplnil přání svého otce a nevystudoval přírodní vědy. Od svých čtrnácti let působil v redakci časopisu českých houbařů – Mykologickém sborníku. V roce 1956, po smrti svého otce, známého popularizátora houbaření a zakladatele vysokoškolského sportu Františka Smotlachy, byl zvolen jednatelem Československé mykologické společnosti , kde aktivně působil až do své smrti. Zabýval se praktickou mykologií, zejména technologií kulinářského a průmyslového zpracování hub a houbovými potravinářskými výrobky vůbec. Je autorem či spoluautorem řady populárních houbařských atlasů a kuchařek. Výrazně přispěl k rozšíření znalostí o jedlých i jedovatých houbách, angažoval se v ochraně hub, lesů a přírody vůbec. Pracoval v redakci Mykologického sborníku, po smrti RNDr. Jiřího Hlaváčka byl jeho šéfredaktorem . Rozsáhlá je jeho práce v oboru dřevokazných hub a jiných škůdců. Laboratoř dřevokazných hub v ČMS, kterou vedl, vypracovala přes deset tisíc posudků. Smotlacha tak přispěl k záchraně a opravám mnoha českých památek. Ing. Miroslav Smotlacha byl za své celoživotní dílo v roce 2005 vyznamenán medailí Za zásluhy II. stupně, v roce 2006 byl zvolen čestným předsedou České mykologické společnosti....
Více od autora
Miroslav Smotlacha, Vilém Vrabec
Jihočeská houbařská kuchařka : Mykologická čast Miroslav Smotlacha; fotografie hub Josef a Marie Marie Erhartovi; fotografie pokrm Vladimir Simer, Jiří Stach1986 | Svépomoc
Stav Dobrý
1969 | Merkur
Stav Dobrý, mírně povolená vazba
2002 | Ottovo nakladatelství
Stav Dobrý, zkosený hřbet
1989 | Státní zemědělské nakladatelství
Stav Velmi dobrý
Miroslav Smotlacha, Josef Erhart, Zdeněk Kluzák, Josef a Marie Erhart
Poznáváme houby1985 | Svépomoc
Stav Dobrý, chybí obálka
Dopravu hradíme my
Objednávkám nad 699 Kč
Tituly, které jinde
nenajdete
Sběratelské kusy i knižní novinky
Balíme ekologicky
A s radostí
Vykupujeme knihy
Za hotovost a s vlastním odvozem
1971 | Státní zemědělské nakladatelství
Stav Dobrý
1971 | Státní zemědělské nakladatelství
Stav Dobrý
1971 | Státní zemědělské nakladatelství
Stav Dobrý
1976 | Státní zemědělské nakladatelství
Stav Dobrý
1981 | Státní zemědělské nakladatelství
Stav Dobrý
2002 | Ivo Železný
Stav Velmi dobrý
1999 | Ikar
Stav Velmi dobrý
2018 | Crew
Stav Velmi dobrý
Soubory cookie a data používáme k následujícím účelům:
správná funkčnost našich stránek,
poskytování a správa služeb Google,
poskytování třetím stranám pro inzerci a reklamu (např. Seznam),
sledování výpadků a ochrana proti spamům, podvodům a zneužívání
Naše ochrana osobních údajů